Kreosotförbud fick nobben av länsstyrelsen

Kommunernas kreosotförbud i Mjölby, Boxholm och Motala gillas inte av länsstyrelsen i Östergötland.

HOGSTAD 20131021
Kreosot grävs ner trots förbud.
Bild Jeppe Gustafsson

HOGSTAD 20131021 Kreosot grävs ner trots förbud. Bild Jeppe Gustafsson

Foto: Jeppe Gustafsson

Mjölby/Boxholm/Motala2013-12-31 11:30

Svenska kraftnät kan fortsätta gräva ner fundamenten i backen för kraftledningen Sydvästlänken.

Därmed gör länsstyrelsen i Östergötland en annan bedömning än länsstyrelsen i Jönköpings län. Den valde nämligen att avslå Svenska kraftnäts överklagan av kreosotförbudet.

Affärsverket Svenska kraftnät fortsätter att använda kreosotimpregnerade ledningsstolpar och fundament – trots allt mer restriktiv lagstiftning och debatt om den cancerframkallande kreosotens miljö- och hälsorisker. Frågan, som länsstyrelsen hade att pröva, är om affärsverket har lagen på sin sida.

Beslut i höstas

Kommunerna beslutade i höstas att förbjuda kreosotimpregnerat virke i fundament för stolpar och stag för Sydvästlänken.

Kommunerna angav flera skäl: Svenska kraftnät har inte på ett övertygande sätt visat att försiktighetsprincipen uppfylls, det vill säga kravet på att byta upp sig till bästa möjliga teknik. Användningen strider mot lagen, är inte godkänd av Kemikalieinspektionen och det finns alternativ.

Svenska kraftnät skriver i sitt överklagande: Användningen följer lagen, det finns inget alternativt material som blir miljömässigt bättre totalt sett. Även om det skulle vara så skulle det bli oskäligt dyrt.

Knäpp på näsan

Länsstyrelsen går på Svenska kraftnäts linje och ger dessutom kommunerna en knäpp på näsan, framför allt av ett skäl.

Kommunerna beslutade från början att tillåta användningen av kreosotslipers efter samråd med kommunerna. Det var först senare som kommunerna ändrade sig genom att införa ett generellt förbud.

Länsstyrelsen bedömer att inga nya omständigheter kommit fram under den tiden. Ett sådant förbud hade varit fullt möjligt att ta redan vid det första ställningstagandet och borde i sådana fall ha kommit fram vid en normal utredning vid ett tillsynsärende. Den omständighet att grannlänets länsstyrelse beslutat om förbud kan inte anses som en sådan ny omständighet, i varje fall inget tillräckligt motiv för att ompröva beslutet, anser länsstyrelsen i Östergötland.

Corren har sökt miljöcheferna i respektive kommun men ännu inte fått något svar på om det finns planer på att agera. Kommunerna har möjlighet att överklaga till mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!