Fler elever klarar kraven

I år har var sjunde elev i Mjölby gått ut nian utan betyg i ett eller flera kärnämnen, alltså svenska, engelska och matte. Samma sak gäller för var åttonde elev i Ödeshög, men bara var 24:e i Boxholm.

Mjölby/Boxholm/Ödeshög2002-06-14 05:31

46 av totalt 315 elever som förra veckan gick ut nian i Mjölby, klarade inte godkänt i ett eller flera av kärnämnena svenska, engelska och matte. Det innebär att de inte är behöriga att börja gymnasiets nationella program i höst.

Antalet elever utan gymna- siebehörighet varierar mycket mellan tre skolor i Mjölby kommun.

På Lagmansskolan i Mjölby fick drygt 18 procent, eller 25 av 137 elever, underkänt i ett eller flera kärnämnena vilket är en liten förbättring jämfört med resultat från förra året.

Bättre i Skänninge

På Trojenborgsskolan i Skänninge fick 17 av skolans 87 nior, 20 procent, underkänt i ett eller flera kärnämnena. Det är också en liten förbättring i förhållande till 2001, enligt rektor Catarina Engström. Elevernas avsaknad av godkända betyg skyller hon inte bara på tidigare besparingar och skolans knappa resurser.

-- Lärare som blir sjuka, svårigheter att hitta vikarie och lärarbyte i något ämne spelar också en stor roll för elevernas resultat. Så hade vi i undervisningen i engelska på vår skola, säger Catarina Engström.

Alla Trojenborgsskolans elever som saknar gymnasiebehörighet är underkända i engelska. En del av dem är också underkända i svenska eller matte, eller både och, men det ger ändå tydliga signaler att lärarlösa timmar och byte av lärare påverkar eleverna negativt.

-- Förra året blev 21 elever av niorna utan gymnasiebehörighet. Alla var underkända i svenska. Då var det samma sak med lärare i svenska, säger hon.

Skillnad i Mantorp

På Vifolkaskolan i Mantorp är det helt annorlunda. Bara 4 av skolan 91 nior saknar betyg i något av kärnämnena. Och så brukar det vara varje år. Enligt rektor Magnus Thor beror det dels på vanliga saker som elevernas underlag, engagerade föräldrar, andel tjejer i klasser, dels på skolans specifika satsningar.

-- Vi har satsat på resurscent-rum där elever kan få hjälp när som helst under skoldagen. Matteundervisning kör vi parallellt så att vi kan ha olika grupper. Varje grupp läser matte på den nivå som eleverna befinner sig på, säger Magnus Thor.

Alla elever i Mjölby kommun som fått underkänt i kärnämnena kan få stödundervisning på Dackegårdsskolan i Mjölby. Undervisningen pågår veckorna 25 och 26 samt de två första veckorna i augusti, alltså veckorna 32 och 33.

Bäst i Boxholm

På Stenbockskolan i Boxholm är det bara 3 av 71 elever som saknar gymnasiebehörighet. Det är betydligt färre än tidigare år, enligt en nöjd rektor, Bertil Schoug.

-- Det är för tidigt att säga vad det beror på men skolan har satsat på att stödja elever som behövt hjälp i baskunskaper.

Färre i Ödeshög

Även på Lysingskolan i Ödeshög är det färre elever som gick ut nian utan gymnasiebehörighet. 11 av 81 elever fick underkänt i ett eller flera kärn-ämnen vilket är drygt 30 procent mindre än förra året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!