Hjälp för barn till missbrukare ökar

Gruppverksamhet för barn till missbrukande föräldrar i Mjölby, Boxholm och Ödeshög ut-ökas. Nu kommer även de yngsta barnen att kunna få hjälp.

Mjölby/boxholm/ödeshög2003-02-14 05:59

För drygt ett år sedan startade Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP), i samverkan med socialförvaltningen i Mjölby, arbete med BUMS-grupper (Barn, Ungdom, Medberoende/Misshandel, Samverkan).

Barn träffas ofta

Barn vars föräldrar dricker för mycket alkohol eller använder andra droger träffas med jämna mellanrum i åldersindelade grupper där de genom lek och samtal bearbetar sina känslor.

-- De här barnen har svårt att prata med andra om sina problem. Att få träffa barn med liknande erfarenheter och upplevelser minskar känslan av att vara ensam om att ha det så, säger Gudrun Unehed på BUP i Mjölby.

Tyngdpunkten ligger på barnens känslor och upplevelser, inte på den vuxne förälderns sjukdom, poängterar hon.

Strukturen ger trygghet

Varje grupp har en gemensam struktur, samling i början och slutet, med en fikapaus i mitten. Strukturen skapar trygghet för barnen, menar Gudrun Unehed.

-- Eftersom de här barnen oftast lever i kaos är strukturen på våra möten väldigt viktig. När barnen vet vad som kommer att hända känner de sig trygga, säger Gudrun Unehed.

Gruppmöten

Grupper träffas cirka 15 gånger per termin och håller på en och en halv timme varje gång. Olika teman behandlas på gruppmöten, som till exempel missbruk, sjukdomsprocess och tillfriskningsprocess, psykisk sjukdom, barnets rätt att sätta gränser för sig själva.

-- Många barn och ungdomar tror att de kan få sina föräldrar att sluta med missbruk. Men det går ju inte, och då får barnen dåligt samvete och mår ännu sämre. Målet med vårt grupparbete är också att stärka barnens egna förmågor och att avlasta dem från ansvaret för föräldrar, säger Carina Hermansson på bero-endeenheten i Mjölby.

Jobbiga samtal

Även om det är allvarliga och jobbiga saker som det talas om i grupperna har barnens utvärdering visat att de har roligt på träffarna, enligt Gudrun Unehed.

-- Vi målar, ritar, läser böcker, tittar på filmer. Det är bra hjälpmedel när man tar upp smärtsamma ämnen och känslor. Vi åker också en gång per termin på någon utflykt eller gör något annat roligt, säger Gudrun Unehed.

Fler kommer

Enligt henne är detta arbetssätt, som är utformat av Rädda Barnen, enkelt och bra. Under tiden har antalet barn som deltar i gruppverksamheten ökat. Ju mer man informerar om denna verksamhet desto fler barn kommer och söker hjälp, enligt Carina Hermansson.

-- Vi samarbetar med skolor, vårdcentraler och sociala förvaltningar där vi informerar om vårt grupparbete med barn. Men vi rekryterar barn även från egna verksamheter, säger Carina Hermansson.

En grupp för de yngsta

Projektet Frideborg Väster, som jobbar med familjer där män misshandlar fru och barn, har också påbörjat samarbete med BUP och socialförvaltningen och bildat en BUMS-grupp för barn mellan fem och sju år. I gruppverksamheten ingår barn som har upplevt våld i familjen oavsett om föräldrarna är missbrukare eller inte.

-- Barnen som misshandlas eller ser sina mammor bli misshandlade är också i stort behov av stöd och samtal med varand-ra. De yngre behöver mer tid för att bearbeta sina upplevelser än de äldre. Därför är vår grupp flexibel och det får ta den tid som behövs, säger Marlene Stenman på projektet Frideborg Väster.

Hon är gruppledare för gruppen för de yngsta. De lite äldre barnen och ungdomar som hon kommer i kontakt genom projektet och som behöver hjälp slussas vidare till de övriga BUMS-grupperna.

Innan barnen börjar i gruppverksamheten träffar personalen hela familjen för information och för att få tillåtelse från föräldrarna att vara med i gruppen. Under tiden erbjuds även föräldrarna regelbundna samtal.

-- Hittills har föräldrarna alltid varit positiva och de vill gärna att deras barn får hjälp även om alla inte tackar ja till föräld-rasamtal, säger Carina Hermansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!