De öppnar designbutik hemma på gårn

Kompisarna Therese och Evelina öppnar designbutik på landet utanför Skänninge. Basen i utbudet är skifferbrickor och luftburna växter, så kallade air plants.

Therese Seidegren och Evelina hall öppnar designbutik på landet i Ullevi utanför Skänninge.

Therese Seidegren och Evelina hall öppnar designbutik på landet i Ullevi utanför Skänninge.

Foto: Sune Johansson

Skänninge2019-11-08 07:30

Det är hemma på gården hos Therese Seidegren som butiken Design for room öppnar på lördagen. I ett före detta stall har hon och Evelina Hall inrett med sina egna produkter och en del annat inom inreding.

– Jag började med att gjuta prydnadsgrejer i betong, men sedan fick jag en skifferskiva att ha intill spisen och upptäckte att det verkade vara ett spännande material att arbeta med, berättar Therese.

Att hennes mamma jobbar på Nordskiffer i Höganäs bidrog också till det. Råvaran kommer nu för tiden från Nederländerna eller USA, men Sverige har tidigare haft egen skifferindustri. Takplator, golvskivor och även väggbeklädnader har tillverkats av detta material.

Skivorna klipper de båda kompanjonerna i lagom stora bitar, slipar, oljar och borrar hål i för att sätta dit två handtag, Vips får de en bricka som fungerar både för kalla och varma saker.

På hyllorna i den lilla butiken i Ullevi står det fullt med växter som man undrar hur de ska klara sig för de har varken vatten eller blomjord. Men det är just meningen, för de är luftburna air plants.

– De lever på luft och ljus, men varannan eller var tredje vecka ska man fukta dem lite, säger Evelina och berättar att de är släkt med orkidéer.

Man kan ha dem bara som de är liggande på fönsterbänken, i en skål eller hängande i en liten ställning. De finns i flera varianter med olika namn som "Bonsai", "Tillandsia" eller "Caput Meduza".

Brickor av grön eller svart skiffer med eller utan handtag är deras egen produktion.
Brickor av grön eller svart skiffer med eller utan handtag är deras egen produktion.
Karta: Skänninge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!