– Meeej glass!, ropar tvåårige Frasse ut över köksbordet som den lille chef han är.

Tvillingarna Alva och Hilda förklarar att lillebror har fått mer fyra gånger nu. Han älskar glass.

– Om han får, då får vi, säger Alva uppmanande.

Artikelbild

Barnen har vant sig vid att få extra gott fredagsfika när hantverkarna tar rast. I köket där vi sitter finns varken gardiner eller tavlor på väggarna. Familjen Hillerström har fått flytta runt en del på sistone i takt med renoveringar och bygge. Sen i november bor de i huset till vänster. Sju meter från husväggen står deras andra hus – ett exakt likadant, fast spegelvänt. Ytan mellan husen har sen de flyttade hit för drygt fyra år sen, fungerat som en parkeringsplats, men den är nu ett minne blott.

– Lite galet är det allt, det blir ju stort alltså, skrattar Frida Hillerström och hennes man Mattias förklarar mer.

– Vi gillade läget och tomten, men först så hyrde vi ut det ena huset. I längden skulle en hyresgäst som inte är nån i familjen komma väldigt nära inpå, så vi började fundera på olika lösningar. Vi var sugna på att ha lite mer yta, tre barn som slänger saker överallt tar plats.

Det där med barnen ja. Frida och Mattias bodde i en tvåa i Norrköping när de fick beskedet att de väntade tvillingar. Staden var ett mellanstopp medan Frida spelade fotboll för IFK och plötsligt blev behovet av närhet till familj och stöttning viktigast på listan. På grusvägarna strax utanför samhället Fornåsa sprang Mattias som barn och lekte. Här växte han upp på den pampiga adressen "Slottet", som flera hus – inklusive det de nu bygger om – stoltserar med. Men slott eller inte, när husen byggdes 1929 fungerade de som arbetarbostäder till Frälsegården som ligger intill. Där bor idag Mattias äldre bror med sin familj. Deras gemensamma barndomshem ligger bara ett stenkast bort och i de hus som familjen Hillerström nu huserar, har flera syskon till Mattias också bott genom åren.

Artikelbild

– Det är lite bullerbykänsla här, vi är tre av fyra syskon som i princip bor grannar. Den här platsen betyder väldigt mycket för mig.

För att sammanlänka de två huskropparna tog de hjälp av snickare, men annars försöker Mattias och hans bror lösa det mesta själva. De upptäckte att det var viss nivåskillnad mellan huskropparna när de skulle sättas ihop, men nu är skalet klart utvändigt och gaveln på det högra huset har nyligen öppnats upp mot nybyggnationen.

Artikelbild

– Tanken är att vi ska bygga mittendelen och det andra huset färdigt först, flytta över hela familjen dit och sen göra om det hus som vi bor i nu.

Torpargrunden är borta och en ny grund med värmeslingor har gjutits. Precis allt har rivits ut. Här ska ett större kök och en gemenskapsdel rymmas samt en spiraltrappa upp till andra våningen. Huvudingången till huset blir på den nybyggda delen, så dörren till det högra huset ska sättas igen. Den gamla stentrappan har redan ryckts bort och fungerar tills vidare som en perfekt leksak på gården. Den nya delen kommer främst innehålla en stor entré där den bortre delen blir öppen upp till nock med två stora fönster på fyra meter. Huskropparna länkas i övre plan samman med en loftgång och på nedre plan görs plats för ett stort matsalsbord för större bjudningar.

Artikelbild

– Vi har verkligen saknat en stor plats som rymmer hela familjen med alla syskon och barn, vi blir snabbt väldigt många när vi träffas, säger Frida.

På övervåningen blir det främst sovrum, men också ett stående gästrum. Det kök som de använder idag ska istället bli groventré och tvättstuga. Från två hus på hundra kvadratmeter vardera, är målet ett hem på generösa 280. Men visst inser de att de har ett jättejobb framför sig. Samtidigt som det omfattande husprojektet pågår ska Frida börja jobba igen efter en tids föräldraledighet, minstingen ska skolas in på förskola och högsäsongen för familjeföretaget som säljer gräs står i startgroparna. Målet är att flytta över till högra sidan någon gång under hösten.

Artikelbild

– Vi är rätt tillfreds med att det här kommer att ta lång tid ändå. Vi bor ändå okej som vi gör, det jobbiga är väl mer att allt är en arbetsplats.

Tavlorna på väggarna kommer att få vänta. Halva bohaget förvaras på en övervåning utan trappa. Häromdagen fick traktorn lyfta ner köksprylar via ett fönster.

Artikelbild

– Men här ska vi ju stanna, annars hade vi inte gjort det här.