Det har organisationen "Non smoking generation" tagit fasta på när två representanter, Jeanette Lindström och Emilie Rohdén, turnerar runt i Sveriges högstadieskolor för att propagera mot tobaksanvändning.

– Men vi pratar inte alls om lungcancer, tandlossning och hjärt- och kärlsjukdomar. Det har alla hört förut, säger Jeanette efter föreläsningen på Lagmansskolan i Mjölby i onsdags.

Tidigare i veckan har de varit i Linköping och Motala. Och innan de kom till Mjölby var de på Trojenborgsskolan i Skänninge med samma program.

Artikelbild

– Vi har besökt tobaksodlingar i landet Malawi i sydöstra Afrika där fattiga bönder och barnarbetare utnyttjas av tobaksbolagen och tjänar ungefär fyra kronor per dag, berättar Jeanette.

Det är den resan och den ganska okända sidan av tobaksindustrin som deras föreläsningar bygger på.

– De flesta ungdomar känner inte till detta och många kommer fram efter föreläsningarna och tycker att det är idiotiskt att röka, även de som hade en annan inställning innan.

Jeanette säger att hon och Emelie får höra berättelser om hur tobakskulturen finns kvar bland unga och att rökförbud på skolor inte alltid efterlevs.

Artikelbild

En tobaksfri skola innebär inte bara rökförbud på skolgården. Det handlar även om att vuxna ska visa att de menar allvar.

– En lärare som har en snusdosa i bakfickan visar fel attityd, menar Jeanette.

Artikelbild

I samband med föreläsningarna gör de en enkätundersökning. Hittills har 92 procent av högstadieeleverna svarat att de avser att avstå från tobak.