En häktad för guldrånet i Mjölby

En man sitter häktad misstänkt för inblandning i guldrånet i Mjölby för en dryg månad sedan. Dansk polis hittade och grep honom och enligt åklagaren är han knuten till Mjölby vid tiden för rånet.

Efter rånet arbetade polisen med att samla in bevismaterial i gallerian.

Efter rånet arbetade polisen med att samla in bevismaterial i gallerian.

Foto:

Mjölby2018-11-14 14:07

– Jag kommer att begära förlängning på häktningstiden, utredningen är inte färdig, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Mannen är på sannolika skäl (som är den högre graden av misstanke) misstänkt för delaktighet i rånet mot guldbutiken Albrekts guld i Galleria Kvarnen i Mjölby den 9 oktober i år.

Förutom personal i butiken blev många anställda och kunder i gallerian vittnen till rånet. Flera vittnen har berättat i polisförhör om tre eller fyra rånare.

– Vi tror att de vittnesuppgifterna stämmer, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh.

Betyder det att ni vet vilka de övriga gärningspersonerna är?

– I så fall hade vi haft fler frihetsberövade, säger Eva Nemec Nordh.

Vill den häktade mannen svara på polisens frågor?

– Han pratar i förhör men han förnekar brott.

Den nu häktade mannen greps av polis i Danmark. Eva Nemec Nordh vill inte uppge vilken nationalitet mannen har. Östgötapolisen hade utfärdat en nordisk arresteringsorder för mannen och när dansk polis påträffade honom fördes han till Östergötland och häktades. Enligt åklagaren är mannen knuten till Mjölby vid tidpunkten för rånet.

– Vi kartlägger bland annat vad han gjort före och efter rånet och vilka han har träffat, säger Eva Nemec Nordh.

Enligt chefsåklagaren har polisen gott om vittnesuppgifter och även teknisk bevisning, däribland bevis från brottsplatsen i gallerian och från rånarnas flyktbil. När rånet genomfördes kom gärningspersonerna in i Galleria Kvarnen via rulltrappan från övervåningen och efter attacken flydde de samma väg. Ett vittne såg hur en mörkgrå Volvo väntade på parkeringsdäcket på gallerians tak och hann observera bilens registreringsnummer. Bilen hittades några dagar senare på en parkeringsplats i Ödeshög.

Flera vittnen ingrep handgripligen för att försöka stoppa rånarna från att fly ut ur gallerian. Däribland Gabriel Izer, som arbetar i butiken Dressman intill Albrekts guld. Han sprang ut och satte krokben för en av rånarna, men backade undan då han uppfattade att personen bar vapen.

– Jag ville ta fast honom men när jag såg vapnet tänkte jag att det inte var värt det, sa Gabriel Izer i en intervju med oss dagen efter rånet.

Även Christina Lundell, anställd i butiken Specsavers, sprang in i guldbutiken för att hjälpa personalen. Hon fick slag i ansiktet och på armen av en av rånarna och fick söka vård för skadorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om