Falska brandmän försöker lura äldre

Personer som utger sig för att vara brandmän besöker äldre personer i Mjölby i avsikt att lura till sig värdesaker. Nu varnar kommunen för bedragarna.

Mjölby kommun varnar för att personer som utger sig för att vara brandmän besöker äldre personer i kommunen.

Mjölby kommun varnar för att personer som utger sig för att vara brandmän besöker äldre personer i kommunen.

Foto: Erik Mårtensson/TT/Johan Nilsson/TT

Mjölby kommun2019-12-02 16:00

Mjölby kommun varnade på måndagen via sociala medier för de falska brandmännen och skriver: "Vi har fått uppgift om att äldre personer i Mjölby har fått besök av personer som utger sig för att vara brandmän i Mjölby kommun. De vill komma in och kontrollera brandvarnare och göra en tillsyn. All vår personal på räddningstjänsten har tjänstelegitimation och gör inga besök hos privatpersoner."

Thomas Agnevik, polisens presstalesperson i region Öst, säger att det förekommer att personer utger sig för att vara brandmän, poliser eller hemtjänstpersonal för att kunna lura sig in hos äldre personer i syfte att stjäla. 

– Det här förekommer till och från i vårt område. Släpp inte in dem! Vårt råd är att aldrig släppa in personer som inte kan visa legitimation, säger Agnevik och fortsätter: 

– Ring till den myndighet som personen säger sig representera! Det går också bra att ringa till polisen så rycker vi ut och kontrollerar de här personerna. Det går bra att ringa 112 i en sådan här situation. 

Enligt Thomas Agnevik är det ofta kriminella personer som utger sig för att vara myndighetspersoner som dyker upp oanmälda hos framför allt äldre personer. 

– Syftet med de här hembesöken är oftast att komma över kontanter, bankkort eller smycken, säger Agnevik. 

Polisen hade på måndagen inga uppgifter om huruvida de falska brandmännen som rört sig i Mjölby lyckats komma över något byte. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!