Fånge hotade att skicka handgranat

En 33-årig fånge på Skänningeanstalten hotade att skicka en handgranat till en åklagare som tidigare fått honom dömd. Nu döms han för hot mot tjänsteman.

Den 33-årige fången hotade att skicka en handgranat till en åklagare.

Den 33-årige fången hotade att skicka en handgranat till en åklagare.

Foto: Jeppe Gustafsson

Skänninge2019-10-09 10:00

33-åringen avtjänade ett åtta månader långt fängelsestraff på Skänningeanstalten. Detta för att ha hanterat en handgranat. 

Under en promenad inne på anstalten den 20 februari i år började 33-åringen samtala med en kriminalvårdare. Han berättade att han var missnöjd med domen och att det skulle vare en namngiven åklagares fel att han satt på anstalten. Enligt kriminalvårdaren sade 33-åringen att han skulle skicka en "present" till åklagaren.

Dagen därpå, den 21 februari, pratade 33-åringen med två andra kriminalvårdare och återkom till att han var missnöjd med domen och åklagaren. Enligt kriminalvårdarna sade 33-åringen att han skulle skicka ett paket med en handgranat till åklagaren.  

Anstalten kontaktade åklagaren och informerade om vad fången sagt. I polisförhör sade åklagaren att hon kände obehag. 

33-åringen åtalades för två fall av hot mot tjänsteman. Under rättegången i Linköpings tingsrätt nekade han till brott och hävdade att han endast sagt att han skulle lämna alla granater han hittar till polisen och skicka ett brev om detta till åklagaren. 33-åringen hävdade även att kriminalvårdarna måste vara ute efter att "sätta dit honom" efter att han anmält några andra kriminalvårdare.

Tingsrätten tror dock inte på 33-åringens förklaringar och finner det utrett att han vid två tillfällen hotade åklagaren. Straffet blev fängelse i tre månader.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!