– Jag uppfattar att många människor, allmänheten alltså, undrar vad hedersrelaterat våld är och vilka uttryck det tar sig, säger Marléne Stenman, initiativtagare och ansvarig för programmet.

I tre kärnfulla föreläsningar talar Sara Mohammad, Negin Amirekhtiar och Hoshi Kafashi om sina erfarenheter av hedersrelaterat förtryck och våld, där tjejer och killar i så kallade hederstänkande kulturer utsätts för begränsningar, tvång eller fysiska övergrepp.

Sara Mohammad är ordförande i organisationen GAPF, Glöm Aldrig Pela och Fadime, två unga kvinnor som mördades när de försökte bryta sig ur det hedersrelaterade förtryck de levde i. Hon är också hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.

Artikelbild

| Hoshi Kafashi är ansvarig för Shanazi Hjältar och Hjältinnor i Linköping. Shanazi utbildar killar och tjejer som lever i så kallade hederstänkande kulturer.

Negin Amirekhtiar, tidigare advokat, är sakkunnig på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck på länsstyrelsen i Östergötland.

Hoshi Kafashi är verksamhetsansvarig för organisationen Shanazi Hjältar och Hjältinnor i Linköping. Shanazi utbildar unga killar och tjejer som lever i kulturer där hedersnormer förekommer, för att göra dem och andra medvetna om hedersförtrycket.

Marléne Stenman är gymnasielärare i Mjölby, anlitad som föreläsare för bland annat länsstyrelsen och ambassadör för GAPF.

Arrangemanget ordnas i samarbete med Ladies Circle i Mjölby, i Kungshögaskolans aula 17 oktober klockan 18.30. Biljetten kostar 200 kronor.

Artisterna Kevin Lehnberg och Matilda Ahl från Mjölby står för underhållning mellan föredragen.