Det är hålsöm och korsstygn och virkade spetsar på handdukar, brickdukar, bonader och paradhanddukar, många många samlade timmar av kvinnoarbete.

– Fast då var det kanske mest en avkoppling att gå på symöte och träffas och slippa vardagsslitet, säger Agneta Widén. Det var ju inte bråttom, broderierna fick nog ta sin tid.

Hon och Margaretha Göthberg ställer i ordning årets utställning "Handarbeten i det gamla linneskåpet" i den gamla skolan. Här finns praktfulla kaffedukar, bortåt hundra år gamla men säkert bara använda vid speciella tillfällen, broderade bonader med visdomsord, små dukar som egentligen är återanvända broderier från fickorna på en klänning, en tvättpåse för "klykor" (klädnypor), en brickduk med en fantastisk ringdans och lakan med imponerande spetsar och monogram.

Artikelbild

| Här var det syslöjd för 100 år sedan.

– Alltihop är insamlat från fyra familjer, men från flera generationer, berättar Margaretha Göthberg.

Syslöjdsundervisningen gavs alltså i Kvarntorp skola, där annars första- och andraklassarna delade det enda klassrummet. De större barnen flyttade över till Grönhälls folkskola mitt emot.

1955 lades skolan ner och huset fick förfalla mer och mer. De sista decennierna användes det till loppmarknad men 2005 fick byalaget huset av Allmänna Arvsfonden. Efter tusentals renoveringstimmar blev skolan en samlingslokal för byalagets historiegrupp.

På söndag kl 11 invigs årets utställning som sedan visas alla söndagar i juli månad.