Föräldrar kan få böta för barnens skolk

Barnen har varit frånvarande från skolan under mycket lång tid. Nu har Mjölby kommun beslutat om böter om barnen inte kommer till undervisningen.

Närvarokrav. Skolplikt gäller alla barn och vårdnadshavare måste se till att barnen får del av undervisningen.

Närvarokrav. Skolplikt gäller alla barn och vårdnadshavare måste se till att barnen får del av undervisningen.

Foto: JESSICA GOW / TT

Mjölby2018-03-01 19:00

– Det rör sig om en väldigt hög frånvaro under lång tid. När man har nått vägs ände så här återstår enligt lagstiftningen bara ett vitesföreläggande, säger Kerstin Massawe vid utbildningsförvaltningen i Mjölby kommun.

På utbildningsnämndens senaste sammanträde beslutade skolpolitikerna om ett vitesföreläggande (typ av böter) mot barnens föräldrar. Om barnen inte infinner sig till undervisning från den dag då vitesföreläggandet börjar gälla måste vårdnadshavarna tillsammans betala ett vite på 200 kronor per dag för varje dag som barnen fortsätter att ha ogiltig frånvaro.

Enligt utbildningsförvaltningen har skolan och socialtjänsten under lång tid erbjudit stöd till vårdnadshavarna för att barnen ska komma till skolan. Olika former av stöd och hjälp har erbjudits. Enligt utbildningsförvaltningen motsätter sig vårdnadshavarna inte att barnen deltar i undervisningen men brister i förmågan att få barnen att gå till skolan.

Alla barn har rätt till utbildning och alla barn har skolplikt. Både skollagen och föräldrabalken slår fast att vårdnadshavare är skyldiga att se till att barn som har skolplikt infinner sig i skolan och deltar i undervisning. Kommunen där barnet bor är samtidigt skyldig att se till att alla skolpliktiga barn får undervisning. Om föräldrar inte uppfyller sin skyldighet ska kommunen besluta om ett föreläggande med hot om vite (böter).

Kerstin Massawe vid utbildningsförvaltningen säger att det är ovanligt, men inte första gången, som långvarig frånvaro från skolan går så långt som till vitesföreläggande.

– Det händer inte varje år. Men det förekommer. Det är tråkigt när det måste gå så långt, men som kommun är vi skyldiga att vidta den åtgärden när ingenting annat finns kvar att pröva, säger Kerstin Massawe.

När kommunen beslutat om ett vitesföreläggande mot vårdnadshavare som inte tillgodoser sina barns rätt till utbildning ska vårdnadshavarna, när beslutet är formellt underskrivet, informeras om beslutet och har en tidsfrist om sju dagar på sig att åtgärda barnens ogiltiga frånvaro.

Om barnen fortsatt uteblir från undervisningen ska kommunen vända sig till domstol som ska fastslå vitesbeloppet. Avgiften tickar sedan på till den dag då barnen börjar delta i undervisning.

Skolplikt och rätt till utbildning gäller numera i förskoleklass (då barn är sex år) och under hela grundskolan eller grundsärskolan eller specialskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om