Det tycker i alla fall de båda Mjölbyborna Håkan Wass och Thomas Sunnerfjord. De har gemensamt skrivit ett medborgarförslag till Mjölby kommun. Och så vill de bilda föreningen Kallbadhusets vänner.

– Vi träffades på en vinterpromenad längs ån och upptäckte att vi tyckte precis samma sak: det borde finnas ett kallbadhus även i Mjölby, berättar de.

Båda blev entusiastiska av tanken och märkte att andra också blev det. Det är därför de tror att en ideell förening skulle kunna bildas och som, kanske ihop med Lundbybadet, skulle kunna förverkliga idén.

Artikelbild

| Thomas Sunnerfjord och Håkan Wass tror på kallbads hälsobringande effekt, och vill ha ett kallbadhus i Svartån.

– Vi läste i Greta Wahlgrens Mjölbykrönika att det funnits inte mindre än fyra kallbadhus längs ån genom Mjölby. Det sista stod på pålar i ån mellan Kvarnparken och nuvarande simhallen, berättar Håkan Wass.

Det ser kanske inte så lyxigt ut på bilden här intill. 1950 lär det helt enkelt ha försvunnit med gravitationens hjälp och med strömvirvlarna i Svartån. Och ett nytt kallbadhus skulle inte heller behöva vara så lyxigt, menar de. En bastu förstås, eller kanske två, för anständighetens skull. Lite omklädning och en stege ner i åns livgivande vatten.

För det är nyttigt med kallbad, det tycker de att de har forskningsstöd för.

– Det ska ha positiva effekter på leder och blodtryck. Endorfiner frigörs. Stress minskar. Hälsa och friskvård ligger ju i tiden. Vi har fått många positiva reaktioner sedan vi börjat prata om detta, säger Thomas Sunnerfjord.

Artikelbild

| – Det har funnits fyra kallbadhus i Mjölby, enligt Thomas Sunnerfjord och Håkan Wass.

Och läget intill Lundbybadet och med det expansiva bostadsområdet Svartå Strand mitt emot kan inte vara bättre, tycker de båda två.

Nu återstår att se hur badsugna kommunens politiker är.

Artikelbild

| Sjönk. Så här såg det ut nedanför Folkets park under åren 1924 fram till 1950, då det vid det laget förfallna kallbadhuset skönk i Svartån.

Någon som är nyfiken på var de andra kallbadhusen låg? Enligt Greta Wahlgrens anteckningar fanns det redan i början av 1870-talet två små omålade grå och mycket enkla kallbadhus på åns östra strand. På ungefär samma ställe, nedanför nuvarande Stadsparken byggdes ett påkostat kallbadhus 1898. Det hade snickarglädje och herr- och damsida och var byggt på pontoner. Det kallades enligt Greta – som minns att inträdet var fem öre för barn – för Slottet och stod kvar till cirka 1909 då det kapsejsade.

Även på Gästissidan fanns ett mindre kallbadhus. Och det fjärde var alltså det här avbildade badhuset.

Thomas och Håkan lärde sig dock, som många andra, att simma i simskolan i Skogssjön.

sune.johansson@ostgotamedia.se