– Samtal pågår, men det här måste få ta tid, säger Annicki Oscarsson, ledare för Kristdemokraterna i Ödeshög och kommunalråd.

Fram till valet har Ödeshög styrts i ett samarbete mellan Kristdemokraterna, Centerpartiet och Socialdemokraterna. Samregeringen uppstod efter att Moderaterna brutit sig ur det som från början var en borgerlig koalition med KD, C och M.

Kristdemokraterna gjorde ett starkt valresultat i Ödeshög och är största parti, som kan välja partner eller partners att samarbeta med under de kommande fyra åren. Annicki Oscarsson håller hittills officiellt alla dörrar öppna:

– Vi tycker att samarbetet med Socialdemokraterna har fungerat väldigt bra. Samtidigt är vi ett borgerligt parti som vill driva en borgerlig politik, säger hon.

Enligt Annicki Oscarsson har KD-företrädare under veckan haft möte med ett av de andra partierna, vilket vill hon inte säga, och avser att träffa de andra två. Det finns enligt henne ingen konkret enskild fråga som avgör vem KD vill ingå samarbete med; det handlar mer om värderingar och inställningar till samarbete, enligt Oscarsson.

– Det kan även handla om personkemi, säger hon.