– Sedan jag var liten, säger han. Jag har kört traktor sedan jag var sju år. Jag har alltid gillat maskiner.

Det var alltså inte konstigt att han valde Vreta gymnasium efter grundskolan. Efter lumpen hade han några småjobb, men ingenting lockade tillräckligt.

– Jag började jobba hemma på Alkarp, berättar Henrik. Vi odlade morötter.

Artikelbild

| Gården. Här bor Henrik Egelstig med utsikt över slättlandskapet kring Egelstad.

Granngården Egelstad fanns också i släkten, den hade tillhört Henriks farfars far. 28 år gammal fick han frågan om han ville köpa den, han skiftade ut sin syster från Alkarp och blev därmed dubbel gårdsägare. Huvudgrödan var spannmål, och så morötterna därtill, men nu började det bli överskott på sådana på marknaden.

– Vi funderade över alternativ som passar på de här jordarna, säger Henrik Egelstig. Vi kom fram till att jag skulle börja odla palsternackor. Det är det inte många som gör, så det är en produkt som det fanns behov av.

Läs mer: Butiken som slår rekord på rekord

Henrik levererar till olika mottagare. Den som handlar på ICA har rätt stor chans att få en rotsak från honom, han är en av tre som levererar till ICA:s centrallager.

Artikelbild

| Två traktorer. De tillhör Axel, 5, och Måns, 3, med intresse för traktorer.

Palsternacksodlingen står nu för hälften av omsättningen, totalt omkring 4,5 miljoner kronor årligen. Företaget har en anställd på halvtid, hyr in en grannbonde vid behov och har en pensionär anställd på timbasis och verksamheten utvecklas ständigt. Förra året började Henrik förpacka rötterna styckvis i plastfilm. Nästa år tänker han ha sin logga på förpackningarna.

– Man pratar om behovet av att minska på plastförpackningarna, men utan dem torkar palsternackorna och det blir svinn på dem i stället. Det är svårt att göra rätt.

Artikelbild

| Palsternackor. Nu har Henrik Egelstig börjat packa dem styckvis i plastfilm.

Läs mer: Butiken med säkraste lagret i stan

Henrik Egelstig levererar ekologiska palsternackor från andra odlare och nu ska han odla dem också – men i Bjälbo. Det tar flera år att ställa om jorden till ekologisk odling, och det innebär mycket arbete.

Artikelbild

| Bonde. Henrik har alltid vetat att han ville bli lantbrukare och han började köra traktor när han var sju.

– Jag ska så och skörda, berättar han. En bonde i Bjälbo tar hand om ogräsrensningen. Så kan man samarbeta i lantbruksbranschen!

Nu är Henrik Egelstig nominerad i klassen Årets gröna näring till Företagsbanketten på lördag. Det är Lantmännens riksförbund LRF som beslutar om vem som ska få den utmärkelsen.

Artikelbild

| Loggan. Den stämmer inte riktigt längre för det växer inga morötter på Alkarp eller Egelstad.

– Självklart är det kul att vara nominerad, säger Henrik. Jag är rätt anonym som företagare och det är roligt att bli uppmärksammad för det man gör.