Han kommenterar emotorsportfinal för Viasat

Nästa helg samlas hundratals åskådare i Danderyd för storfinal i emotorsport. Kommenterar tävlingen gör Robin Nilsson från Mjölby.

Robin Nilsson ute på fältet i sitt jobb som kommentator för Viasat Motor.

Robin Nilsson ute på fältet i sitt jobb som kommentator för Viasat Motor.

Foto: Privat

Mjölby kommun2019-11-15 15:41

Vrålande motorer, publik och spottande grus. Förutom doften av bränt gummi börjar emotorsporten närma sig sin fysiska förebild. Den 23 november anordnas Porsche Carrera Cup Scandinavia – en Viasat-sänd final inför publik i Porsche Center i Danderyd. Mantorp Park är en av tre digitala finalbanor i tävlingen, där prispotten är på 100 000 kronor.

– Det känns surrealistiskt att det ska flytta in ett stort e-evenemang som ska riva ut en bilhall, och det pratas om 300 personer i publiken. Det ska bli riktigt kul, säger expertkommentatorn Robin Nilsson.

Robin Nilsson är från Mjölby men bor i Motala. Han är uppväxt vid motorhuvar. Han började besöka Mantorp Park som femåring, kommenterade folkrace som 18-åring, STCC som 21-åring och idag arbetar han som expertkommentator på Viasat Motor.

Vad är skillnaden med att kommentera esport?

– Det är inte alls stor skillnad. Man förbereder sig som inför ett vanligt lopp och kör på rutin.

Motorsäsongen börjar dock att varva ner. Carrera Cup blir Nilssons sista tävling för året. I finalen deltar tolv förare som tagit sig dit via kval, som Robin Nilsson var med och kommenterade.

Liknar det vanlig bilsport?

– Verkligen. Det räcker inte att sitta i källaren och vara bra på att vrida ratt. Du bör fortfarande ha ett litet ingenjörs-hum om hur du ska ställa in bilen och allt, det ger stor skillnad. Bara att köra går ju an men ska man åka riktigt jäkla fort och hitta de sista tiondelarna så får du lägga ner grova timmar. 

Karta: Mjölby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!