Efter att Monika Gideskog aviserade att hon avgår som gruppledare seglade han upp som etta på valsedeln. Det vore fel att säga "från ingenstans", för han är en känd profil i Mjölby. Men i politiken är han grön, om än blå.

– Det är näringspolitiken som gör att jag är moderat. Synen på att allt är möjligt om man släpper fram det individuella engagemanget och människans vilja att hela tiden skapa bättre, säger han.

Baksidan av denna entreprenörism kan vara en risk för ett teknokratiskt synsätt och att allt ska löna sig och att allt handlar om att tjäna pengar, menar han.

Artikelbild

| Lars-Åke Pettersson, designer och kommunikatör, aspirerar på på att bli nytt kommunalråd i Mjölby.

– Man måste inse att alla varken kan eller vill vara entreprenörer. Precis som vi har ett gemensamt rättsystem, så måste vi ha ett socialt system. De som behöver hjälp ska få det av samhället. Men i valet mellan jämlikhet och personlig frihet går det senare före.

Att det är näringslivsfrågor som ligger honom varmt om hjärtat är inte förvånande. Han är själv entreprenör som levt på sina egna idéer inom design och kommunikation, och på sin konstnärliga ådra. Han startade Östgötatidningen, eller Trean som den hette, i slutet av 90-talet. Innan dess var han bildlärare och sedan han sålt den har han drivit sitt företag inom grafisk design. Han är en skicklig illustratör.

Dessutom har han de senaste åren chefat för Företagscentrum i Mjölby. Inte konstigt då att han kommer in på ämnet Galleria Kvarnen som kommunen just tagit över genom sitt fastighetsbolag Fami.

– Politiker ska inte driva köpcentrum. Vi måste få in proffs och företagare i Famis styrelse. I dag är det kommunstyrelsen som sitter där. Det behövs branschkunskap. Handeln är i snabb förändring.

Artikelbild

| Lars-Åke Pettersson (M) stänger inga dörrar till samarbete med andra partier.

Han är kritisk till att socialförvaltningen ska flytta in i hela övervåningen. Det är inte en sådan hyresgäst man behöver, menar han, och skulle i så fall hellre ha arbetsmarknadsenheten där.

Om du fick önska fritt, vad skulle finnas i gallerian?

– Många mötesplatser. Kaféer och restauranger med olika koncept. Upplevelser. Shuffleboard, kanske. Kända kedjor, typ Wayne's Coffee. En sportbar? Saker som lockar yngre, säger entreprenören Pettersson.

Ska kommunen ha egen utåtriktad verksamhet där?

– Man kan tänka sig ett "business center", där lokaler erbjuds till nystartare, resonerar Lars-Åke Pettersson.

Andra frågor som M går till val på är privatfinansierat nytt äldreboende, och att Kungshögagymnasiet flyttar ner på stan och frigör lokaler till grundskolans ökande behov.

– Vi i oppositionen har velat ha en utredning om detta, men majoriteten har sagt nej.

Lars-Åke bor söder om Västra Harg och berömmer bygemenskapen. En stor del av invånarna är engagerade i föreningslivet och jobbar ideellt. Det bakas, städas, kokas kaffe och serveras på föreningarnas återkommande arrangemang, till exempel i Ekliden. Han är själv en av dem som står och grillar hamburgare på måndagskvällarna mellan nyputsade veteranbilar.

Föreningslivet bör kommunen stödja tycker han. Och ungdomar som måste ta sig till gymnasiet själva sedan busslinjen lagts ner. Kommunen måste också aktivt arbeta för att hålla kvar nyckelpersoner i förvaltningen, omsättningen på chefs- och andra tjänster är för stor.

Ett stort dilemma efter valet kommer troligen bli vem som ska regera med vem. Det gäller både nationellt men minst lika mycket i Mjölby. Lars-Åke Pettersson stänger inte på förhand dörren till SD, men tror inte riktigt på en koalition. Risken är stor att det blir tre "block". Men låsningen mellan dessa block är inte lika stor lokalt. Skillnaden mellan SD:s och M:s budgetförslag är minimal. Då är det större skillnad mellan M:s "snålbudget" och L:s "spenderbyxor".

– Men jag stödjer helt behovet av satsningar i skolan. Där tror jag att vi kan komma överens med Liberalerna, säger han och menar att diskussionerna om samarbete får komma när man ser valresultatet.

– Vi kanske samtalar med S i stället, hur konstigt det än låter, säger han och utesluter inte heller en hoppande majoritet, alltså att man söker samarbete åt olika håll i olika frågor.

Det är helt klart en spännande och oviss arena han ger sig ut på.