Man skulle kunna tro att efterfrågan dalat efter de senaste två årens byggboom i Mjölby. Men HP Boendeutveckling i Jönköping som samarbetar med Ulricehamns Betong har fått tillräckligt med förhandsbokningar för att sätta igång etapp tre av Bostadsrättsföreningarna Svartåpromenaden.

– Vi känner oss trygga att gå igång med projektet med de bokningar vi har. Efterfrågan finns, det är helt klart. Det tar lite längre tid att få förhandsteckningar än vad det gjorde med de två första husen, och det beror ju på att det byggts mycket, säger Carolina Axelsson, vd på HP Boendeutveckling.

Planen är att komma igång med bygget före sommaren, med en beräknad inflyttning före sommaren 2020. Att det kan gå så fort att bygga beror på att man bygger med prefabricerade element.

Artikelbild

| Tredje huset av HP Boendeutveckling/Ulricehamns Betong blir det hittills högsta bostadshuset i Mjölby med tio våningar.

De två första husen är åtta respektive nio våningar höga. Det tredje ska vara ytterligare en våning. Det blir därmed det hittills högsta bostadshuset i Mjölby. En våning högre än Järnvägsgatan 2, höghuset vid Kungsporten, och grannhuset på Södra Strandvägen 26. Sju och åttavåningshus finns det på flera håll i tätorten men tio våningar, det blir den nya byggnaden ensam om att ha.

– I övrigt blir det ett likadant hus som de två befintliga, med två tvåor, två treor och en etta per våningsplan, berättar Carolina Axelsson.

Enligt henne är det treorna som det varit snabbast åtgång på, men de mindre lägenheterna har också sålt bra. En enda osåld etta finns kvar i de båda färdiga husen.

– Ettor säljs ofta senare inför inflyttning.

Artikelbild

Företaget har option även på ytterligare två hus, men med något lägre hushöjd. När och om dessa kommer att byggas beror på den fortsatta efterfrågan.

I kvarteret intill, Södra Björkudden, kommer det också att byggas bostäder med start i år. Det är det lokala byggföretaget Göta Stenhus som bygger 54 hyresrätter med ett till fyra rum plus fem radhus med bostadsrätter av samma typ som redan uppförts på Södra Strandvägen.

Artikelbild

| Stjärngatan – sju våningar.

– I den första etappen med inflyttning sommaren 2020 blir det 14 lägenheter i norra delen av området, säger Karl-Johan Johansson som är vd på Göta Stenhus.

Gamla vattenverket och Villa Björkudden (före detta Länkarna och Turabdin) ska vara kvar. Övriga byggnader och vattenverkets underjordiska bassänger rivs inför byggprojektet.

Artikelbild

| Järnvägsgatan 2 vid Kungsporten – nio våningar i souterräng.

Detaljplanen för området har just antagits.