– Farmor bodde så nära, jag har mycket bakminnen från henne, berättar Emelie Karlsson. Det var där intresset började.

Så nu ger hon ut de bästa recepten i sin kakbok "I farmors skafferi". Ja, det finns lite recept från farmors mor, och mormor, och hennes mor också, det här är en kakbakande släkt.

Emelie Karlsson bakade mycket hemma redan som barn, men det var frisör hon tänkte bli.

Artikelbild

| Riktigt smör ska det vara i småkakor, säger Emelie Karlsson. På omslaget fikar hon med farmor Birgit.

– Men jag kom inte in på utbildningen. När mamma föreslog att jag skulle söka bageriutbildningen sa jag absolut nej. Fast till slut gjorde jag det i alla fall, Det har jag inte ångrat en sekund.

Det är några år sedan nu, hon har hunnit skaffa sig ytterligare utbildning och jobba fem år på Wienerbageriet i Mjölby, skaffa hus och barn.

Bakboken har varit på väg i ett och ett halvt år.

– Det finns så många receptböcker, jag ville göra något eget. Jag började baka mig igenom farmors gamla recept, årstid efter årstid, och då kom jag på hur jag ville göra.

Artikelbild

| Det finns så många receptböcker, jag ville göra något eget, säger Emelie Karlsson.

Emelie har satt sin egen prägel på varje detalj i boken. Hon har tagit alla bilder själv, utom omslaget, ofta i sin egen trädgård. All rekvisita, kakfat, dukar och bakgrejor, är hennes egen eller möjligen inlånad från någon i familjen – bondkakorna ligger på skärbrädan som Emelies pappa en gång gjorde i slöjden.

Och när det sitter en treårig Alfred och äter vaniljkakor med rabarbermarmelad, då är det Emelies egen lilla grabb.

Artikelbild

| Det är Alfred, 3,5 år, som njuter av mammas vaniljkakor i trädgården.

– Jag har velat förmedla stämningen och doften från när farmor och jag gick på kondis, säger Emelie. Det var mysigt och så vill jag att boken ska kännas.

Det handlar förstås också om att bevara det gamla. Här finns runt 65 olika klassiska kakor, alltifrån de allra enklaste som är färdiga en kvart efter att ingredienserna togs ur kylskåpet (vaniljkakorna med rabarbermarmelad ska vara så snabbgjorda), till mer komplicerade, som ostkakan som tar fyra dygn att göra (fast den mesta tiden ska kakan bara ligga till sig).

Artikelbild

| De här kakorna tar bara en kvart att baka, säger Emelie Karlsson. Lika lång tid som det tar att gå till affären.

Svenska råvaror ska det vara, och riktigt smör.

– Bara du har grejerna hemma behöver det inte ta längre tid att baka kakorna själv än att gå till affären och köpa dem, säger Emelie.

Artikelbild

| Ett av de tidigaste minnena var när farmor och Emelie bakade hästskor.

– Om gästerna står i hallen hinner du slänga ihop kakorna innan de har satt sig runt kaffebordet!

Boken lanseras först på en bokmässa i Linköping 1 december och 6 december är det releasemingel med kakbuffé på Wienerbageriet i Mjölby.