Möjligheter ser hon både i sitt jobb som resurspedagog i skolan, när hon föreläser och coachar om konfliktlösning i det egna företaget Art2art – och i sitt konstnärliga skapande.

I höstas flyttade hon ut från stan till ett litet rött hus utanför Östra Tollstad. I uthuset som hon delar med hönsen ser det ut som i många uthus på landet: en salig röra.

– Nej det är ingen röra. Jag vet precis vad jag har där, säger hon.

Artikelbild

| Josephine Carlsson jobbar som resurspedagog i skolan. Dessutom handleder och föreläser hon om lösningsfokuserad beahndling.

Hon inte bara vet. Hon ser sakernas potential och vad de kan bilda tillsammans. Nämligen något nytt som också innehåller något gammalt.

– Jag jobbar lösningsfokuserat. Både när det gäller människor och saker, säger hon.

På fönsterbänken i uthuset står några gamla damejeanner i brunaktigt glas. Men de har ingen botten, för den har hon skurit bort med hjälp från en glasmästare. De ska bli lampor som ska hänga i en kätting och en elsladd med textilhölje. Som sladdar var förr. Fast säkrare.

Återbrukskonst kan man kalla det. En kabeltrumma blir ett bord. En fotogenlampa delas till två ljusstakar. Hållaren i förzinkad plåt blir kryddhylla. Elisolatorer blir julgransljus. En mystisk handpump blir... något ännu ej bestämt.

Artikelbild

| En del av det hon ska visa på Mjölby konstrunda: återbruksdesign, och fotografi.

Att en förzinkad spann kan bli en blomkruka är ju en klassiker. De finns snart i var mans trädgård. Det är därför de knappt går att få tag i på loppis. Men Josephine har en förmåga att se nåt annat. Att locket till nämnda zinkhink kan bli en lampa kanske inte du och jag kommit på.

17–19 augusti är det Mjölby konstrunda. Josephine var med för två år sedan som gäst hos en annan Mjölbykonstnär.

Artikelbild

| En gammal handpump med okänd användning kan få nytt liv.

Nu har hon lånat ett litet torp i Braxstad och ska visa sin återbrukskonst där.

Och sina fotografier. För det är ett annat av hennes konstnärliga intressen. Hon har fotat sedan hon var liten. Nu använder hon telefonen. Det är bra, för den har man ju alltid med sig. Och det passar hennes skapande. Det är ögonblicksbilder hon är ute efter.

Artikelbild

| Josephine Carlssonär återbrukskonstnär, fotograf, resurspedagog och föreläsare om lösningsfokuserad behandling.

– Jag kan ta en bild medan jag klipper gräset.

Det östgötska lanskapet gillar hon. Hon har det på andra sidan staketet. Bilderna ska vara enkla, minimalt bearbetade. "Fields of gold" kallar hon dem efter en Sting-låt. Hon använder gratisappen Instagram.

Artikelbild

| Josephine Carlsson

– Det blir ärliga bilder. Det finns en ärlighet i att se på bilderna också, tycker hon.

De finns i tusental på hennes Instagramkonto.