Hon skapade sitt paradis i koloniområdet

Det är inte försent att börja på nytt när man är 80 +. Det gjorde Gunvor Pantzar som började odla sin nya trädgård inför den här säsongen.

Blomsterglädje. Ringblommor finns numera på Gunvors favoritlista - den är lång.

Blomsterglädje. Ringblommor finns numera på Gunvors favoritlista - den är lång.

Foto: Susanne Hasselqvist

Mjölby kommun2019-09-11 15:00

Nu grönskar det i Gunvors koloni i Måndalen.

I höstas växte meterhögt ogräs här. Nu står en liten röd stuga mitt i gröngräset, trädgården är kantad med solrosor som säkert sträcker sig tre meter upp mot himlen, och i grönsakslandet frodas lök, bönor, sallad, jätterödbetor och potatis med zinnia och ringblommor.

Gunvor Pantzar bodde tidigare i Cavalingården vid Skänningeån och där hade hon mängder av unika växter.

– Jag har alltid haft trädgård och jag älskar att driva upp växter, säger hon. Solrosorna kommer från fågelfrön, jag förgror hemma och sedan får någon hjälpa mig att köra hit plantorna.

Vilka är dina favoriter?

– Jag älskar ringblommor numera. Luktärter. Rosor. Nej, egentligen tycker jag om rubb och stubb. 

Gunvor grävde upp ogräset i sin nya koloniträdgård och så gjorde hon en odlingslimpa.

– Jag såg på tv hur man gjorde. Gräset vänds, våta tidningar läggs på och så kompost och jord. Det motar ogräset och blir riktigt bra.

Huset är en friggebod som en snickare har hjälpt till med. Han har gjort staketet runt tomten också, och sonen Magnus har bistått med massor med hjälp till uthus och andra projekt. Gunvor kallar sig själv för "drivare": hon har haft en del hjälp, men hon lägger också ner mycket arbete själv.

– Att ha en trädgård är en sorts hjälp till självhjälp. Det tar 45 minuter att gå hit från min lägenhet. Sen jobbar jag här i trädgården, och så tar jag färdtjänst hem. Det blir en bra färdväg när man har ett mål där man trivs.

Solrosorna når säkert runt tre meter.
Solrosorna når säkert runt tre meter.
Karta: Måndalen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!