Det blev alldeles tydligt när Ing-Marie Hagelin ordnade hundträff på Bokens äldreboende. Hon har själv haft hund hela livet, varit aktiv i brukshundsklubben och är känd bland många andra hundägare som mångårig domare på hundutställningar.

Nu bor 88-åriga Ing-Marie själv på Boken och kan inte ha hund. Men hon har ett stort kontaktnät bland hundägare. På torsdagen bjöd hon in ett gäng av både fyrfota och tvåbenta vänner. Intresset var stort bland grannarna på boendet.

– Nähä du, den här behåller jag, skojar Marianne Strehlin, 91, när mopsen Mollys ägare Lars-Göran Kindgren kommer och undrar om han får låta en annan senior klappa lite.

Artikelbild

| Taxen Göte mår bra hos Margareta Annell när åtta hundägare med sina fyrfotingar besökte äldreboendet Boken.

Det är nästan fullt i samlingslokalen på Boken. Kaffet är framdukat, men i dag kommer det i andra hand. De flesta har kommit för att få träffa hundar, och kanske gosa lite med dem.

– De flesta i den här åldern 80–90 har erfarenhet av djur. Många berättar att de längtar efter gården och djuren de växte upp med. Det är som att hamna i Astrid Lingrens värld när man hör dem, säger Ing-Marie Hagelin.

Hon hoppas att det här sprider sig till andra boenden, och menar att det är en outnyttjad resurs att använda hundar inom vården. Hon pratar om det oxytocin som frigörs i hjärnan när man klappar ett djur.

– Det är ingen dyrbar historia att ordna detta, alla var villiga att komma och visa sina fina djur, säger hon.

Artikelbild

| Ing-Marie Hagelin, före detta hunddomare i Mjölby, bjöd in hundägare med deras fyrfotingar till äldreboendet.

Även hundarna kanske får utsöndringar i hypofysen. Taxen Göte verkar helt salig i knät på Margareta Annell och syskonen Raffe och Merlin upphör en stund med att busa med varandra när flera pensionärer vill hälsa på dem. De är av rasen lancashire heeler, som kommer som det låter från Lancashire i England. Där är de kända för att valla kor, berättar deras respektive mattar Gunnel Johansson och Eva Widing.

Medan Elsi Nyman berättar om de hundar hon haft under sina hittills 88 år så byter mopsen Molly knä. Elsi har främst haft cockerspanielar och taxar.

Artikelbild

| Taxen Göte mår bra hos Margareta Annell medan Lars-Göran Kindgrens mops Molly får lite gos av Gunbritt Åsberg.

Catherine Stolfer Suneson, enhetschef på Boken, tycker att det är ett utmärkt arrangemang.

– Mest speciellt är att det är en av våra boende som både kommit med idén och genomfört den tillsammans med personalen, säger hon.

Artikelbild

| Molly mopsar inte upp sig mot 91-åriga Marianne Strehlin som haft både hund och katt. Men den här snyggingen har hon bara till låns.

Tidigare har det visats både minihästar, ormar och kaniner på boendet.

– Men att ha åtta besökande hundar samtidigt var speciellt, tycker Catherine Stolfer Suneson.