Hur ska orten byggas ut i framtiden?

Nu kan man påverka den framtida utvecklingen av Mantorp. Mjölby kommuns nya översiktsplan för orten ligger ute för samråd.

Det finns mycket att se och läsa i kommunens förslag till översiktsplan för Mantorp.

Det finns mycket att se och läsa i kommunens förslag till översiktsplan för Mantorp.

Foto: Mjölby kommun

Mantorp2019-11-07 10:00

Kommunen har tagit fram ett förslag till översiktsplan för Mantorp. Fram till och med januari kan man lämna synpunkter. På informationsmöten kan man också tycka till om byggplaner.

För det handlar framför allt om framtida byggande. Mantorp har växt kraftigt de senaste åren och väntas fortsätta så. Kommunen vill att orten ska växa söderut, på andra sidan järnvägen. Planen siktar i första hand på att Mantorp växer till 7 000 invånare. Men det finns även en avlägsnare horisont med upp till 10 000 bosatta i orten. Idag är Mantorpsborna ungefär 4 000.

Mycket i planen handlar förstås om bostäder. Var de ska byggas, vilken sort och hur högt man kan bygga? Med bostäderna kommer så mycket annat. Gator, parker, cykelvägar, förskolor, skola och platser för handel och industri. Var finns egentligen Mantorps centrum i dag? Och hur kan det utvecklas? Det är också aspekter som tas upp.

Den här gången har kommunens plan- och byggavdelning förutom det vanliga pdf-baserade förslaget även gjort en webb-variant där man på ett pedagogiskt sätt kan följa kommunens tankegångar. Under rubriken "Kommunikationer" kan man till exempel läsa att kommunen tänker sig en ny järnvägspassage i Trumpetaregatans förlängning för att nå det nya bostadsområdet Fall.

Den 21 november på kvällen hålls infomöte i Vifolkaskolan med möjlighet att lämna synpunkter. På Mantorps julmarknad 7 december blir det också info. Förslaget finns förutom på hemsidan även i stadshuset och i Mantorps bibliotek.

Karta: Vifolkaskolan F-6
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!