Jättestenar ska stoppa sladdandet

Mjölby kommun trycker på Depot Mantorp för att begränsa sladdandet på den stora kundparkeringen om kvällarna. Nu hoppas man att stenar från bönder i närområdet ska stoppa busåkandet.

Vitmålade stenar planeras att läggas ut på parkeringen vid Depot Mantorp för att begränsa möjligheten att sladda runt.

Vitmålade stenar planeras att läggas ut på parkeringen vid Depot Mantorp för att begränsa möjligheten att sladda runt.

Foto: Julia Djerf

Mantorp2019-11-08 05:30

– Vi kan inte gå in på någon annans mark och styra upp eller köpa in betongsuggor, men vi tycker det är svårt att tillgodose Mantorpsborna med en lugn miljö, säger Birgitta Gunnarsson (C), ordförande i Trygghets- och säkerhetsutskottet i Mjölby kommun.

Därför bjöd utskottet in både polis och Depot Mantorps centrumchef, Thobias Lindqvist, till sitt senaste sammanträde för att diskutera frågan om sladdandet med bilar på parkeringen. Avgörande för hur mycket man skulle trycka på i frågan från kommunens sida när det gäller åtgärder, menar Birgitta Gunnarsson, var hur planerna kring den nya gallerian "The One" låg till tidsmässigt.

– Men eftersom det lät som att det inte kommer bli i närtid kände vi att något behövde hända.

Att placera ut betongsuggor eller liknande hinder är något som tidigare också har lyfts av centrumledningen. En sådan insats innebär också stora kostnader för Depot, vilket bidragit till att man har valt att avvakta. Nu har Mjölby kommun kontaktat LRF, Lantbrukarnas riksförbund, i Skänninge som har lovat att höra med sina medlemmar om det finns några som kan bidra med större stenar att placera ut. Centrumchefen ska därefter lägga upp en plan för hur det skulle kunna se ut.

– Jag har idéer, men det är inget jag vill gå ut med nu, det beror ju också på hur mycket sten det blir. Tanken är att stenarna ska målas vita för att synas bättre, säger Thobias Lindqvist.

Det har också frågats efter en cykelväg i anslutning till parkeringen och fram till gallerian, för att det ska bli tydligare var cyklisterna ska köra.

– Det är en jättebra idé, men vi har inte ekonomin för att bygga en cykelväg. Det vi vill uppnå med stenarna är att man ska sänka hastigheten på parkeringen och att de ska begränsa busåkandet.

När stenarna kan vara på plats är i nuläget oklart. Efterlysningen av stenar kommer att göras när Mjölby kommuns LRF-avdelningar har årsmöte den 21 november. Till Trygghets- och säkerhetsutskottets nästa sammanträde har kommunen bjudit in utbildningsförvaltningen och omsorgs- och socialnämnden för att diskutera ytterligare insatser i Mantorp.

– Vi funderar på om man kan gå ut i skolorna och diskutera frågan om trygghet och alkohol mycket tidigare, eftersom det ofta är yngre barn som dras med till parkeringen av lite äldre, säger Birgitta Gunnarsson.

Karta: Depot Mantorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!