Kommunen gör om kulturstipendier

Kommunen möblerar om bland kulturstipendierna. Två stipendier á 15 000 kronor omvandlas till ett stipendie på 20 000 kronor.

Mjölby kommun ändrar två kulturstipendier till ett större. Bilden är från utställningen "Två konstnärskap i vår tids ljus" av Elsa Danson Wåghals och Tyra Kleen.

Mjölby kommun ändrar två kulturstipendier till ett större. Bilden är från utställningen "Två konstnärskap i vår tids ljus" av Elsa Danson Wåghals och Tyra Kleen.

Foto: Johnny Gustavsson

Mjölby kommun2019-11-22 11:30

Mjölby kommun fortsätter att växa och växa sett ur ett befolkningsperspektiv. Å andra sidan blir de kulturutövare som ansöker om kulturstipendier allt färre och färre. 

— Det har varit en nedåtgående spiral där det inte har varit tillräckligt med urval från olika kategorier, säger Lena Lindgren, kultur- och fritidsstrateg på Mjölby kommun.

Kommunen hoppas kunna locka tillbaka fler sökande genom att höja prissumman från 15 000 kronor till 20 000 kronor. Däremot absorberar det nya kulturstipendiet på 20 000 kronor de två tidigare kulturstipendierna på 15 000 kronor styck.

— Det hänger ihop med det allmänna ekonomiska läget. Hade jag fått önska hade jag velat fyrdubbla prispotten. Men när det är besparingstider är inte det något man kan lägga som förslag, säger Lena Lindgren.

Nytt med det nya stipendiet är även att åldersruppdelningen slopas. Förut tilldelades det ena av de två stipendierna till personer under 26 år. Nytt är även att kommunen tar hjälp av kulturkunniga personer i sin närhet för att nominera potentiella pristagare.

— Det finns strateger och sakkunniga inom regionen som man kan få hjälp av. Det ingår i deras tjänst att ha koll på kulturutövarna, säger Lena Lindgren.

Vad vill ni med det här priset?

— Vi vill visa att vi har sett det ni gör och vi tycker att det är viktigt. 

Utdelningen av stipendiet sker i samband med firandet av nationaldagen och sista ansökan brukar ske i april.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!