Inför styrelsemötet förra onsdagen stod förutsättningarna klara: några av de fler än 150 medlemmarna i Mjölby konstförening behövde ta på sig styrelseuppdrag – annars skulle verksamheten behöva pausas på obestämd tid. Så blev det inte och nu kommer Galleri Kraftverk inte hålla några utställningar i minst ett år.

– Vi informerade hur läget var, men det var ganska svalt intresse. Det var framförallt en kassör som vi hade behövt, men det var det ingen som ville vara, säger ordförande Thorbjörn Andersson.

Läs mer: Kraftverks utställningar i fara.

Artikelbild

| Att föreningen läggs på is är en katastrof för Mjölbys konstliv, enligt Thorbjörn Andersson.

De har inte satt någon yttre gräns för hur länge föreningen läggs vilande, men Andersson säger att det blir i åtminstone ett år. En arbetsgrupp har tillsatts för att se över vad föreningen kan göra i framtiden.

– Det är en katastrof. Nu försvinner det mesta av konstlivet i Mjölby, det är så illa. Det blir bara spillror kvar, säger Thorbjörn Andersson.

Vad kommer att krävas för att föreningen ska komma till liv igen?

– Dels att medlemmarna tar på sig styrelseuppdrag, så att det känns som att det finns ett långsiktigt arbete. Men också att vi även i fortsättningen kommer att kunna få bidrag av kommunen, det vet vi inte just nu. Och som en ideell förening behöver man en sådan morot.

Thorbjörn Andersson tycker också att Mjölby konstförening borde slå sig samman med Mjölby konstrunda.

– Det är lite knäppt att det är två olika föreningar. Vi skulle bli en starkare förening om vi gjorde det tillsammans. Annars är det ju två styrelser som behöver förstärkas.