Sverigedemokraterna i länet hade en gemensam valvaka i Linköping men SD i Mjölby valde att ordna en egen.

Det var glad stämning på Sverigedemokraternas valvaka i Odd Fellowslokalen i Mjölby på söndagskvällen – även om siffrorna pendlade lite upp och ner.

– Vi siktar på 20 till 25 procent av rösterna i Mjölby, säger gruppledaren Runar Öhman strax efter att vallokalundersökningarna presenterats.

Artikelbild

| Socialdemokraternas valvaka i Mjölby. Lajla och Jörgen Oskarsson kollar valmyndighetens hemsida.

Två timmar senare ser partiet ut att inte nå de nivåerna men väl omkring 17 procent av kommunrösterna.

Men om det kommer att ge partiet mer inflytande är osäkert. Alla andra partier utom Moderaterna har sagt uttryckligen nej till samarbete.

Socialdemokreterna är valets stora förlorare. På deras valvaka i Albackens trädgårdskafferi är stämningen ändå relativt hög.

Jörgen Oskarsson, kommunfullmäktiges ordförande har tagit fram statistik som visar hur S lokalt har lyckats behålla sin starka ställning medan partiet på riksplanet backat.

Artikelbild

Mats Allard, Lars-Åke Pettersson och Annette Ohlsson på Moderaternas valvaka.

– Glappet mellan hur många Mjölbybor som röstar S i riksdagen jämfört med hur de röstar lokalt har ökat till Mjölbys fördel, menar Jörgen Oskarsson och tar det för ett bevis för att väljarna är nöjda med politiken.

På Moderaternas valvaka i restaurang Kings Corner på Lundby industriområde är Lars-Åke Pettersson och Annette Ohlsson nöjda med staplarna som växer fram från rösträkningen, även om det såg mörkt ut tidigare på kvällen då partiet såg ut att bli tredje största parti i riksdagen.

Artikelbild

| Socialdemokraterna åt, spelade quiz och lyssnade på musik på sin valvaka i Mjölby.

– Vi kan glädja oss åt att våra väljare gått till andra partier i alliansen, säger Lars-Åke Pettersson som är partiets gruppledare i Mjölby.

Han siktar på att bilda en alliansmajoritet i Mjölby efter valet. Han ser även en möjlighet att ha en minoritetskoalition som söker stöd från olika håll.

En sådan lösning är inget som kommunalrådet Cecilia Burenby (S) ser fram emot.

– Vi siktar på att bilda en stabil majoritet. Och hålla SD utanför den, säger hon när siffrorna i kommunvalet börjar ticka fram på storbildsskärmen.