Minst 50 röster i valkretsen, och minst 5 procent av partiets röster, det är de förutsättningar som gör att man blir personvald. Partiet ifråga måste förstås ha vunnit mandat i fullmäktige.

I Mjölby, Boxholm och Ödeshög är det ingen som kommit in i fullmäktige enbart på sina personröster, och därmed alltså petat ner någon som stod högre upp på valsedeln. Det är främst partiernas förstanamn som blivit personvalda.

Med några kryss till hade Mikael Östergren (L) kunnat ta sig förbi Gun-Inger Andersson till Liberalernas fjärde mandat. Och Abiola Laiyenfe (MP) var nio personkryss ifrån att ta Miljöpartiets gruppledare Christoffer Sjögrens plats i fullmäktige.

Kristin Kellander (L), som är lärare på Klämmestorpsskolan i Mantorp, fick 386 kryss. Förra valet 2014 fick hon 74 röster och trängde sig därmed förbi Curt Karlsson som fick bli ersättare till en början. Senare fick han en ordinarie plats ändå, och blev dåvarande Folkpartiets gruppledare.

– Det är roligt och inspirerande att få så mycket stöd. Jag tror att det först och främst beror på att vi arbetat aktivt hela tiden de här fyra åren med att driva vår politik, säger Kristin Kellander.

Har du drivit egen kampanj?

– Nej, men det är klart att jag har ett brett nätverk. Särskilt här i Mantorp där L fått över 25 procent av rösterna.

Näst flest personröster i Mjölby fick Runar Öhman (SD) med 302. Sverigedemokraterna kommer att bli betydligt fler under kommande fullmäktigesammanträden. De ökade från fem till åtta mandat. De har dessutom under den förra mandatperioden haft problem att besätta sina fem platser. Partiet har saknat ersättare när någon eller några varit frånvarande, vilket skett på i stort sett alla möten.

Cecilia Burenby, kommunalråd (S) i Mjölby fick 201 kryss vilket motsvarar 3,66 procent av S-rösterna.

I Boxholm blev Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas två toppnamn (för SD deras enda namn) personvalda. Flest kryss fick Johan Birath med 150 kryssade valsedlar.

I Ödeshög ”vann” nuvarande kommunalrådet Anniki Oscarsson (KD) personvalstävlingen med 379 kryss. Följd av Jonas Andersson (M) 90, Johans Kollberg (S) 72 och Johan Tegnert (SD) 58. Magnus Oscarsson (KD) fick 56 röster men blev inte personvald på grund av att det fattades ett par tiondelar upp till fem procent av KD-rösterna. Invald i fullmäktige är han förstås ändå.