Kvinna lurades på 50 000 kronor över telefon

Kvinnan, som är i 80-årsåldern, blev misstänksam när uppringaren bad henne logga in på sin bankdosa. Men trots kontroller blev kvinnan av med 50 000 kronor.

Den äldre kvinnan blev misstänksam, men lurades ändå på en större summa pengar.

Den äldre kvinnan blev misstänksam, men lurades ändå på en större summa pengar.

Foto: Mostphotos

Mjölby kommun2019-10-22 14:00

Det var på fredagseftermiddagen som kvinnan blev uppringd av en man som sa sig företräda ett kreditinstitut och bad henne att logga in på sin bankdosa. Kvinnan, som är i 80-årsåldern, ska då ha sagt till mannen att hon inte trodde på honom vilket gjorde att mannen i telefonen sa att han kunde koppla henne till hennes egna bank om hon var misstänksam.

– Där svarade en person som sa sig kunna hjälpa henne om hon bara loggade in sig med sin dosa, säger polisens presstalesperson Monica Bergström.

Personen från banken bokade på kvinnans önskemål också in en besökstid på banken. När samtalet var avslutat ringde kvinnan upp sin bank för att kontrollera att det faktiskt var de som hon hade pratat med, men då fattades det 50 000 kronor på kontot.

– De är ju oerhört förslagna de här personerna, nedriga skulle jag säga. Kvinnan gjorde verkligen allt hon kunde genom att fråga efter att få prata med sin bank och be om att få boka ett besök, men personerna var säkert jättetrovärdiga, säger Bergström.

Händelsen är polisanmäld som befogenhetsbedrägeri. Monica Bergström vill understryka att man aldrig i något fall ska logga in på sin bankdosa på uppmaning av någon annan via telefon, hur trovärdigt det än låter. För den som känner sig osäker på hur liknande samtal som det kvinnan fick ta emot ska hanteras finns flera tips och råd på polisens hemsida.

– Man kan ju aldrig skydda sig helt, men det är alltid viktigt att fallen polisanmäls.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!