Anneli Vitterskog är uppväxt i Arboga, men har bott på flera platser innan hon till slut landade i byn Önnebo utanför Mjölby.

– Jag har bott i allt från Härnösand i norr till Göteborg i söder och sedan hittade jag hem i Östergötland.

Anneli Vitterskog har länge varit engagerad politiskt, och hon har varit med i Miljöpartiet sedan 2001. Nu har hon lämnat MP, och blivit en av medlemmarna i det nystartade Partiet Vändpunkt, som funnits i knappt två månader.

Artikelbild

| Anneli Vitterskog tillsammans med hunden Bliss. Och om 10 veckor utökas familjen med ett barn.

– Jag kände mig mindre och mindre hemma i kulturen som fanns i Miljöpartiet. De har sin tyngdpunkt i miljö och klimat, men missar att få med människor på tåget.

Det är viktigt för Anneli Vitterskog att kombinera engagemang för människor och miljö.

– Vi har förstått att man inte kan välja det ena eller det andra utan måste satsa på båda samtidigt. Ingen bryr sig om naturen om vi inte bryr oss om varandra.

Nu är Anneli Vitterskog en av kandidaterna på EU-listan för Partiet Vändpunkt. 26 maj är det EU-val, då avgörs det om hon blir en av personerna i Europaparlamentet.

– Jag har hela tiden haft ett internationellt intresse, säger hon.

Partiet Vändpunkt vill bland annat minska utsläppen med 80 procent till år 2030, jobba för human flyktingpolitik, arbeta för biologisk mångfald och kämpa för ett fritt internet utan övervakning. För Vitterskog är hjärtefrågorna bland annat att rädda Vättern, bättre villkor på landsbygden och minskade klyftor mellan människor.

– I dag har vi stora ekonomiska klyftor där de rika är väldigt rika och de fattiga är väldigt fattiga. Det gör att folk mår sämre, då tar de sämre hand om sig själva och miljön.

– Kommer jag in i Europaparlamentet så vet jag att jag har chans att påverka. Enstaka personer har gjort skillnad, men man måste våga sticka ut. Det vågar jag!

Att fortsätta vara sig själv är viktigt för Vitterskog, som har tröttnat på alla mörkblå kostymer inom politiken.

– Jag lovar att fortsätta vara mig själv, både i utseende och i sätt.

Med mindre än två månader kvar till EU-valet har nedräkningen börjat.

– Jag är orolig för att EU-valet hörs och syns så lite, men det känns också spännande. Det finns en längtan efter någonting nytt som Partiet Vändpunkt kan ge. Så får vi se om det syns i valresultatet eller inte, säger Anneli Vitterskog.