Bollar flyger kors och tvärs över golvet och den som ger sig ut på planen får leken tåla. Pulsen är hög och barnen springer hit och dit. På väggarna finns ribbstolarna som snabba barnfötter klättrar uppför på ett kick. Energin är på topp och det finns något för alla åldrar när Skänninge IF anordnar Familjekul i Birger Jarls hall i Skänninge. Varannan söndag under hösten är hallen öppen för familjer som vill aktivera sig tillsammans med barnen.

Den här söndagen ser hallen dock lite annorlunda ut. På ena halvan finns en färgstark rörelsebana som ska locka barn att göra grundläggande motoriska rörelser som att hoppa, åla, krypa, kasta, fånga, och slå kullerbyttor.

– Det vi märker är att om vi ger barn bra förutsättningar så tycker de att det är roligt, säger Lollo Bladh, idrottskonsulent vid Östergötlands Idrottsförening som äger rörelsebanan och som gör ett tillfälligt besök i Birger Jarls hall den här helgen.

Artikelbild

| Lollo Bladh, från Östergötlands idrottsförbund gästade Familjekul i Birger Jarls hall och med sig hade hon föreningens rörelsebana, till höger Hampus Alf, sex år.

Rörelsebanan är uppbyggd med olika stationer med redskap i starkt lysande färger. De ska förmedla en glad och inbjudande känsla och bland de yngsta barnen tycks den bli extra uppskattad. Femåriga tvillingarna Erik och Wilmer tar sig över neongula ”berg” med kusinen Melvin Edvardsson hack i häl. I en annan ände ligger färgstarka rep på golvet formade som hopphagar. Tvååriga Iris Fast sick-sackar mellan stationerna och är extra fascinerad av själva redskapen. Hon klämmer, lyfter och känner. Och sparkar på en och annan kona.

– Det är svårt att hänga med, säger Maria Fasth, 38 år, mamma till Iris och skrattar.

På andra halvan av hallen finns redskapen som många känner igen från de vanliga familjekul-söndagarna. I ena hörnet finns lianerna som tvillingarna Erik och Wilmer nu har lagt beslag på. Pappa Peter puttar och fångar dem om vartannat.

– Det här är jättebra för barnen, säger han.

Artikelbild

Wilmer Johansson, fem år, gillade lianerna.

Ett stenkast bort står Daniel Johansson och skjuter innebandybollen mot sonen Olle som parerar snyggt i målet.

– Det här är toppen, alla kan vara med, säger Daniel Johansson.

Artikelbild

| Axel Wernström, fyra år, busade med mamma Linda Joelsson.

Bakom dem står en ställning som har både klättervägg och nät. I hörnet finns en rund öppning där Linda Joelsson kastar en boll till sonen Axel Wernström, fyra år. Linda Joelsson känner sig hemma i hallen efter att ha hållit i bolleken som nyligen har gjort uppehåll för året.

– Det är många av barnen som känner igen varandra, säger hon.

Artikelbild

| De neonfärgade redskapen ska bjuda in till lek och rörelse.

Efter två timmar börjar aktiviteterna ta ut sin rätt. Med rosiga kinder och blanka pannor börjar en del av barnen klä på sig. Det är dags att åka hemåt.