I Mjölby tappade den nuvarande fyrpartimajoriteten tre mandat och har inte längre majoritet i fullmäktige. Med stöd av V skulle man kunna få majoritet, men frågan är om de borgerliga partierna KD och C i koalitionen är intresserade av ett stöd därifrån.

– Vi kommer att öppna upp och diskutera även med andra partier. Men vi ska börja med att prata med de andra i koalitionen och se vilka förutsättningar det finns, säger Cecilia Burenby, kommunalråd (S) och kommunstyrelsens ordförande.

Läs mer: Så blir mandatfördelningen i Boxholm

Läs mer: Här är resultatet för Ödeshög

Jämfört med väljarsympatierna för S på riksplanet har partiet en fortsatt stark ställning i Mjölby. Men tappet är större i Mjölby än för hela riket. S i Mjölby har förlorat 6,6 procentenheter i väljarstöd jämfört med förra valet. I riksdagen är minskningen betydligt mindre. SD i Mjölby har ökat ganska precis lika mycket som S förlorat i röster.

– Vi får ta oss en funderare varför vi inte nått ut med vår politik. Vi tycker att det går bra för kommunen. Vi har varit väldigt aktiva i en valrörelse, som varit väldigt positiv, menar hon.

Centern i Mjölby har inte tappat väljare på samarbetet med S. Partiet ökar nästan lika mycket som i riksdagen. Birgitta Gunnarsson (C) tror inte att det bara handlar om Annie Lööf-effekten:

– Jag tror att det kan bero på att vi drivit företagsfrågorna. Vi har haft en tydlig linje under hela mandatperioden och majoritetsarbetet har inte verkat nedtryckande på oss. Vi har inte drabbats på samma sätt som Miljöpartiet, säger Birgitta Gunnarsson.

Nu väntar diskussioner, dels i den egna C-partigruppen, men även med de andra partierna i koalitionen. Dessutom med ett ytterligare parti.

– Vi räknar med att S som största parti kommer att bjuda in andra partier till samtal, säger hon.

Liberalerna har tagit ett steg framåt och får ytterligare ett mandat. På sin hemsida skriver L att "den forna alliansen" nu är större än de rödgröna. Men ingen grupp har egen majoritet.

– Det är inte aktuellt med att söka stöd från SD, säger Curt Karlsson (L) som snarare tror på en ny majoritetskoalition, till exempel mellan S och M.

Om det skulle komma en inbjudan från Socialdemokraterna om samarbete med L kommer man att diskutera det i partigruppen. Liberalerna har nått stora framgångar i Mantorp. Var fjärde Mantorpsbo röstar L. I valdistriktet Viby fick Liberalerna till och med 27,8 procent av rösterna.

– Det är säkert ett resultat av ett aktivt arbete, och våra förslag på satsningar på orten, bland annat om ett bassängbad, säger Curt Karlsson.