Det var måndagen 24 augusti som händelsen inträffade i en matvarubutik i Mjölby. Mannen upptäckte vid kassan att både mobiltelefonen och betalkort var borta. Bakom mannen stod en äldre kvinna som hade sett en person som kommit nära mannen och trodde att denne tagit något ur mannens ficka. Personen hade sedan snabbt lämnat butiken.

– Han hade sedan tagit ut väldigt mycket pengar på mannens kort, säger Mikael Andersson, utredare vid polisen i Mjölby.

På tisdagen tog polisen in en man på förhör misstänkt för grov stöld. Enligt Mikael Andersson har den misstänkte, som greps i Skänninge, stulit från flera äldre på liknande sätt vid minst tre andra tillfällen i länet. Samtliga i matbutiker.

– Han sitter anhållen misstänkt för alla fyra brotten. Han finns på övervakningsbilder vid de tidigare stölderna som visar att han stjäl plånböcker från äldre kvinnor. En av dem gick med rollator. Han har erkänt allt som finns på film.

Från stölden i Mjölby finns ingen film och därför vill polisen nu få kontakt med kvinnan som såg mannen i butiken.

– Hon är ett viktigt vittne, säger Mikael Andersson.

De tidigare stölderna inträffade den 31 juli och 12 augusti i Skänninge samt 24 augusti i Motala. På övervakningsfilmerna syns samma man som polisen nu gripit.

– Anledningen till att han greps var att polispersonalen i yttre tjänst var observanta och träffade på honom i ett sammanhang vid lunch på onsdagen. Det var ren bingo, säger Mikael Andersson.

Polisen vill passa på att varna andra eftersom det oklart om det finns fler inblandade.