"Man känner sig som en kriminell"

Folk tutar för att de kör långsamt, pekar finger och hatar. Så beskriver två ungdomar med A-traktor sin vardag bakom ratten.

Erik dömdes nyligen mot sitt nekande för olovlig körning för att ha kört en manipulerad A-traktor. Nu vill han ge sin bild av hur det är att ständigt vara påpassad av polis och andra trafikanter.

Erik dömdes nyligen mot sitt nekande för olovlig körning för att ha kört en manipulerad A-traktor. Nu vill han ge sin bild av hur det är att ständigt vara påpassad av polis och andra trafikanter.

Foto: Julia Djerf

Mjölby kommun2019-09-29 19:30

Nyligen dömdes 15-åriga Erik i Linköpings tingsrätt för olovlig körning. Polisens provkörning visade att hans traktor kunde framföras i minst 63 kilometer i timmen och därmed var att betrakta som en personbil. Fordonet var också utrustat med en så kallad ryckspärr, som används om man snabbt vill gå från en högre otillåten växel till en lägre tillåten. I förhör under polisutredningen och på rättegången så har Erik hela tiden förnekat att han skulle vara skyldig till något brott.

– Jag köpte traktorn av en snubbe i vintras och han sa att jag bara behövde besikta den.

Frågade du hur snabbt den kunde köras?

– Nä, man tänker ju inte på sånt när man är ung, att man måste kolla upp saker.

Märkte du inte att den kunde köra snabbare än vad som är lagligt?

– Nä, min farsa sa att motorn skulle gå sönder om jag körde mer än 25km/h. Jag testade aldrig.

Erik tar en klunk av energidrycken.

– Alltså tänk dig att du har köpt en jacka och att polisen kommer och tar dig för att de misstänker att du har knark på dig och sen hittar det i jackan. Liksom...det är ju samma sak.

Erik och hans jämnåriga flickvän Anna är upprörda. De berättar om sin vardag där möjligheten att kunna köra A-traktor för dem är en biljett till frihet och självbestämmande – men att de som förare ofta tvingas utstå trakasserier från andra trafikanter och en ständig misstanke från polisen för att inte köra lagligt.

– För några månader sen hade jag en personbil som låg i arslet med helljusen på så att jag inte kunde se vägen, berättar Anna och fortsätter.

– Då pekade min vän finger åt dem när de körde om och då lade sig bilen precis framför och tvärbromsade så att jag körde in i dem. Det är många som hatar oss och tutar för att vi kör så långsamt. Det är inte alls kul, vi vill ju också kunna åka nånstans och ha det lite roligt.

Erik instämmer.

– Det är ju inte bara de som kör epa som kör olagligt, men vi får ändå ta emot mest skit. Jag har hört att polisen stannar en A-traktor så fort de ser en. Man känner sig som en kriminell och då får man en dålig syn på polisen också fast de egentligen är till för att hjälpa en.

Erik dömdes till 30 dagsböter, vilket innebar 1 500 kronor samt ett indraget körkort i sex månader. Nu kan han inte träffa kompisar lika lätt och mår dåligt över att inte kunna ta sig någonstans. Varken Erik eller Anna menar att de känner grupptryck från kompisar att kunna köra fort. Men visst pratas det mycket och visst har de någorlunda koll på vad kompisarnas fordon går för.

– Man skulle ju vilja köra fort, men det är ju inget alla gör liksom, säger Anna.

Polisen i Region Öst menar att ungdomarnas föräldrar måste ta ett mycket större ansvar när det gäller att ha koll på vad lagen säger samt de tekniska detaljerna. Eriks mamma tycker att det i teorin låter bra, men att det inte är helt så enkelt.

– Det är så lätt att säga att alla föräldrar skiter i sina barn. Jag har ju åkt flera gånger med min son för att se att han har koll i trafiken, men när det gäller traktorn så är det ju en jäkla djungel med alla regler som finns. Vi trodde ju inte att det fanns något att anmärka på. Men absolut, hade jag kollat upp mer så hade kanske den här situationen ha kunnat undvikas. Ingen förälder vill ju att ens barn ska hamna i klistret.

Erik och Anna i texten heter egentligen något annat. 

"Det är ju inte bara de som kör epa som kör olagligt, men vi får ändå ta emot mest skit", menar ungdomarna som vi har träffat.
"Det är ju inte bara de som kör epa som kör olagligt, men vi får ändå ta emot mest skit", menar ungdomarna som vi har träffat.
Det gäller för A-traktor

Får köras av förare med mopedkörkort i max 30km/h på horisontell väg.

Ombyggnad ska vara utförd på ett sätt att det endast med stor svårighet går att öka A-traktorns högsta konstruktiva hastighet.

Förare vid olovlig körning riskerar att dömas till böter, spärrtid på körkortet och indraget körkortstillstånd.

Ägaren till en A-traktor kan bli misstänkt för "Tillåtande av olovlig körning", vilket kan ge höga böter, spärrtid på körkortet och indraget handledarstillstånd.

Källa: VVFS och Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!