– Jag är förvånad över att inte alla som har körkort har vetskap om det här och anmäler direkt, säger Mikael Franzén, utredare vid polisen i Mjölby-Motala.

Den senaste tiden finns på varje dygnslista över ärenden hos polisen en eller flera punkter om misstänkt brott mot jaktlagstiftningen. Så heter brottet då en förare som krockar med ett vilt djur inte anmäler olyckan till polisen.

– Kör man på ett djur ska man genast anmäla det så att vi kan få ut jägare som kan söka efter djuret och hjälpa till att avsluta lidandet om djuret är skadat, säger Mikael Franzén vid polisen.

Någon kanske föreställer sig att man själv ska hamna i problem om man ringer och medger att man kört på ett djur. Istället är det då man inte ringer som man riskerar bekymmer, understryker Mikael Franzén. Den som inte anmält en djurkrock kan bli misstänkt för brott mot jaktlagen och riskerar dessutom att inte få ut pengar på försäkringen.

– Kommer man till sitt försäkringsbolag med skador och inte har gjort en polisanmälan så kommer det fram. Och bolaget betalar inga pengar, säger Mikael Franzén.