Fast guiden Rossar Vestin har inga egna minnen, inte ens 30 fyllda som han är. Han har fått leta information i andra källor, till exempel hembygdsförenigen.

– Men jag har alltid varit filmintresserad och har filmat en del själv, säger han.

Han är i samma generation som medlemmarna i det just nu bioaktuella produktionsbolaget Crazy Pictures som har sina rötter i Mjölby med Albin Pettersson och Victor Danell.

Artikelbild

| Guiden Rossar Vestin tar med Mjölbybor på en resa genom biografernas guldålder på 40- 50 och 60-talet.

Rossar Vestin står med en liten guidegrupp vid Vasas skolgård och berättar historien om hur det började. Här har även en av Crazy Pictures kortfilmer spelats in, ”Du ritar fult”. Albin och Victor gick själva på Vasaskolan.

Ett par stenkast från skolan låg Mjölbys första biograf Central-Bio i en träbyggnad med träbänkar från början. Den startade redan 1912 av Ernst Edholm.

– Det var förstås på stumfilmens tid. Han hade inte råd med biografpianist så Edholm spelade grammofonskivor under föreställningarna. Han försökte välja musik som skulle passa till handlingen, berättar Rossar Vestin för gruppen.

Veine Ejhed som deltar i gruppen har egna minnen av alla tre biograferna. Han är 84 år och berättar att han särskilt minns söndagsmatinéerna på Centrum-Bio.

Artikelbild

| Röda Kvarn byggdes 1919 i klassisistisk stil. Stor salong med läktare och loger.

– De visade mycket cowboyfilmer. Men matinéer fanns på de andra biograferna också, säger han.

Centrum-Bio revs 1976 och ersattes med en radhuslänga på Parkgatan. Röda Kvarn på Järnvägsgatan öppnade 1920 och lades ner 1981. Den var betydligt mer påkostad, med närmare 400 platser, läktare med loger och orkesterdike med plats för fem musiker.

Artikelbild

| Spåren är tydliga inne på f d Röda Kvarn även om golvet höjts, ett bjälklag byggts och alla fåtöljer tagits bort..

Den pampiga byggnaden togs efter nedläggningen över av Mjölby Hantverksförening och i dag är det logen Odd Fellow som har sina möteslokaler och sin festlokal här. Ett mellanbjälklag har byggts så hur den ursprungliga biograflokalen tog sig ut får man tänka sig.

Ännu lite större var Sagabiografen på Stora Torget med 404 platser från början. Att Saga har överlevt biografdöden kan Mjölbyborna skatta sig lyckliga åt, även om salongen i dag bara har 221 fåtöjer.

Artikelbild

| Mjölbybon Veine Ejhed, 84, kollar in filmaffischen till "Klarar Bananen Biffen?" från 1957.

Guiden Rossar Vestin hade grävt fram uppgifter om några svenska filmer som delvis spelats in i Mjölby. Han läste upp hela stationsscenen i Bergmankomedin ”En lektion i kärlek” (1954) där Gunnar Björnstrand kliver på tåget i Mjölby.

Han hade även hittat en bild från klassikern ”Klarar Bananen Biffen?” (1957) där Åke Grönberg (Biffen) och Åke Söderblom (Bananen) tävlar i gång genom Kungsporten. Det är inte bara paret Storch som satt Mjölby på biokartan.

Artikelbild

| Här på Vasaskolan utspelar sig den makabra kortfilmen "Du ritar fult" av Crazy Pictures-gänget.

sune.johansson@ostgotamedia.se