– Det har väl visat sig på senare år? säger han.

I Mjölby var det just privatiseringstankarna som ledde till att samarbetet mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna sprack, säger Fredrik Rydberg. När (S) ville sälja Slomarps äldreboende ville inte (V) vara med längre.

– Det är alltid nån som får betala med sin kropp eller med sin tid för att nån annan ska tjäna pengar, säger han. De anställda, eller de gamla. Det är inte rätt.

Artikelbild

| Fredrik Rydberg blev medlem i facket redan under skoltiden.

Fredrik Rydberg är ny i fullmäktige men knappast ny som vänsterpartist. Redan i nian på Lagmansskolan drog han igång Kommunistisk ungdom.

Han blev också medlem i facket när han fick sommarjobb på BT.

– Och när jag slutade skolan blev jag arbetslös ett tag och såg en av vinsterna med att vara fackansluten. Jag fick arbetslöshetsersättning!

En vänsterpartist kan möta motstånd i fackliga kretsar, där stödet brukar gå till (S).

Artikelbild

| "Jag har alltid legat på vänsterkanten politiskt."

– Det har jag ju fått höra ibland. Men jag har alltid legat på vänsterkanten politiskt, säger Fredrik Rydberg. Det var länge sedan sossarna förde nån sorts socialistisk politik enligt min mening. Det handlar om arbetsrätten, och så det där att några få ska tjäna så mycket på andras arbete.

– Det FINNS resurser i Sverige, men det finns också fattiga människor här. Klasskillnaderna är stora och de ökar.

Miljöfrågorna står högt upp på Fredriks priolista.

– Miljöproblemen orsakas egentligen av samma grundläggande fel i samhället. Några få ska bli rika på att utnyttja det som egentligen tillhör oss alla.

I Mjölby finns gott om handfasta frågor att ta tag i som politiker, menar han.

– Vi behöver få igång ett levande, attraktivt centrum igen. Ett bokcafé vore bra, eller en öppen scen – sånt saknas i Mjölby.

Utvecklingen i skolan är en annan viktig fråga, menar han.

– Det finns mycket oro i skolan. Jag tror på klassiska grejer som mindre klasser och bara ett par lärare per klass. Mobiltelefonförbud på lektionerna är nog nödvändigt. Och fasta klassrum till och med mellanstadiet så att barnen slipper byta sal hela tiden. Lugn och ro.

Men (V) är inte fullt ut delaktigt i den demokratiska processen, påpekar han.

– Vi är det enda partiet som saknar plats i kommunstyrelsen. Det är ett problem. Vi får inte full insyn utan hamnar utanför. Det kunde lösas med en insynsplats för oss, rätt att vara närvarande och lyssna, och det föreslår vi nu.