Många av BUP:s patienter behöver en annan sorts hjälp än den traditionella öppna och slutna vården kan erbjuda. Nu startar BUP i Motala och Mjölby en ny verksamhet som ska kunna hjälpa de här patienterna.
-- Snart ska vi kunna jobba med barn och ungdomar och deras familjer även i hemmet och på ett mer intensivt sätt, säger Eva Wasteson, verksamhetschef på BUP i Mjölby.
De barn och ungdomar och deras familjer som behöver BUP:s hjälp träffar oftast sin läkare och terapeuter på BUP en gång i veckan eller varannan vecka.
För de patienter som blir mycket sjuka och behöver akutvård finns det fyra platser inom slutenvård på US, men dessa platser är för hela länet.
I flera år har BUP:s chefer påtalat för landstinget behov av flera behandlingsalternativ, något som varken är öppen eller slutenvård.
-- Många av de patienter som mår dåligt, men inte tillräckligt dåligt för att hamna på slutenvård, behöver mer och annat än traditionella besök och samtal. Antal sådana patienter har under de senaste 10 åren ökat mycket. Därför är det bra att lanstinget nu vill satsa på mellanvård, säger Eva Wasteson.
Den nya verksamheten ska ha två arbetslag, ett i Mjölby och ett i Motala, och den ska vara ett komplement till BUP:s öppenvård. Varje arbetslag ska ha tre anställda och de ska också samarbeta med mobila omvårdnadsteamet i Motala och Mjölby. Just nu i dagarna hålls anställningsintervjuer.
-- Verksamheten ska vara permanent och vi har fått nya pengar från landstinget för den. Intresset för våra utannonserade tjänster är stort och det är många som vill börja jobba här, säger Eva Wasteson.
Hur konkret ska den nya verksamheten utvecklas och formas i Motala och Mjölby vet Eva Wasteson ännu inte. Det beror också mycket på dem som ska bygga upp verksamheten.
--Vi ska pröva oss fram. Mellanvård kan utvecklas olika på olika ställen.
Utgångspunkt i den nya verksamheten är att BUP:s personal ska kunna vara tillsammans med en patient just då när patienten har eller får sina problem och hjälpa henne eller honom i den miljö där problemet uppstår. En patient med svår fobi kan till exempel "fobiträna", det vill säga utsätta sig för det man är rädd för, tillsammans med en terapeut.
Personalen kan också till exempel vara hemma hos en familj vars tonåring skolvägrar och stödja familjen för att lyckas skicka honom eller henne i väg på morgonen. Eller vara hemma hos en patient som har en relationskonflikt med sin familj.
-- Om en patient har konflikter hemma då är det bra att vi är där och försöker hjälpa till att lösa det. Vi kan också stödja föräldrar så att de får modet att hantera sådana situationer. Vi ska kunna jobba intensivt med våra patienter under kortare perioder för att snabbare få i gång förbättringsprocess, säger Eva Wasteson.
Fotnot: BUP= Barn-och ungdomspsykiatrin