Det blir först en pampig inmarsch – som vanligt. Förr marscherade orkestern ända från Stora Torget, numera nöjer man sig att börja vid bron till Holmen.

Väl på plats blir det konsert i en timme, och det bjuds bara svensk musik. Jan Selim leder orkestern i ett program som omfattar musik från svensk nationalromantik till svensk pop, från Hugo Alfvén till Ted Gärdestad. Dans kring midsommarstången blir det förstås också.

Orkestern startade som en ABF-cirkel med 16 deltagarei en slöjdsal i Centralskolan, nuvarande Vasaskolan, för precis 80 år sedan. Instrument och noter köptes från den nedlagda ”Musikföreningen Göta” för 500 kronor. Snart köptes de första uniformsdetaljerna – det blev 25 mössor.

En gossmusikkår bildade en egen orkester i slutet på 1950-talet, Mjölby ungdomsmusikkår. 1960 slogs Mjölby Janitscharkår och ABF:s musikkår samman och blev till Mjölby Stadsmusikkår.

På hembygdsgården finns en musikutställning där gamla uniformer, instrument och foton från 1800-tal till 1980-tal visas.