Beslutet om banan togs i våras och det är många som har varit med och gjort planerna till verklighet. Omkring 100 000 kronor har det kostat, varav kommunen står för hälften. Själva arbetet har Mjölby cykelklubbs medlemmar gjort – helt gratis.

– Om kommunen hade gjort något sådant här själva hade kostnaden blivit mycket högre, säger Kjell Karlsson, ekonom på kultur- och fritidsförvaltningen.

Riksidrottsförbundet har också bidragit ekonomiskt, samtidigt som en rad lokala företag ställt upp på olika sätt. Kurvorna är ritade av Tommy ”Cross-Tompa” Johanson, före detta tävlingscyklist med både VM- och EM-silver i downhill.

– Det här har verkligen varit ett samarbetsprojekt, säger Mjölby Cykelklubbs ordförande Tommy Paananen.

Vem som helst ska kunna åka här och det krävs inte att man har någon särskild utrustning eller cykel. Men riktigt redo är inte banan ännu, på det omgärdande staketet hänger skyltar med tillträde förbjudet. I vår ska det dock vara fritt fram att testa.

– Vi vill helst att materialet ska torka ordentligt först. Men det är svårt när det öser ner som det har gjort, säger Tommy Paananen och ler, med hänvisning till vattenpölarna mellan hoppen bakom honom.

Kjell Karlsson berättar att det finns pengar i nästa års budget för fler liknande projekt. Nu letar kommunen efter lämpliga platser för en spontanindrottsanläggning, i samma stil som den som finns på Lagmansskolan. Den ska kunna användas till fotboll, basket och flera andra sporter.

– Det är viktigt att skapa öppna aktivitetsplatser. På andra orter har denna typ av anläggningar blivit väldigt populära, säger han.