– Den nya hallen betyder väldigt mycket för vår förening. Vi får bättre förutsättningar för tävlingar eftersom vi kommer att kunna göra svårare övningar, säger Alexander Green i Wifolka gymnastikförening.

– Vi kommer kunna träna bättre med barn med extra behov också, när vi får bättre utrustning, säger Fransina Lindahl i föreningen.

Flera års politisk debatt och beslutsfattande gick på måndagskvällen in i ett operativt skede. Kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) tog första spadtaget till den nya träningshallen intill Klämmestorpsskolan med assistans av ungdomarna i Wifolka gymnastikförening.

Artikelbild

| Snart har gymnastikföreningens ungdomar väntat färdigt på den nya träningshallen. På måndagskvällen hjälpte de kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby (S) att ta symboliska spadtag där hallen ska ligga.

Även Mantorps IF handboll, IBK Mantorp och Mantorps FF har engagerat sig i frågan om en ny träningshall och var också representerade under prova på-kvällen då den första grävningen gjordes.

– Nu hoppas vi också att det blir nya föreningar. För föreningar är verkligen folkhälsa. I föreningslivet blir vi gladare, vi får gemenskap och vi ger varandra mycket energi, sa Cecilia Burenby i sitt tal.

Kultur- och fritidschef Ulf Johansson instämmer i att den nya träningshallen får stor betydelse för många träningsaktiva Mantorpsbor.

– Den kommer att betyda massor. Det blir bättre och fler träningstider och möjligheter för de stora inomhusidrotterna att växa ytterligare, säger han.

Artikelbild

| Kultur- och fritidschef Ulf Johansson och kollegan Kjell Karlsson kunde visa upp en ritning av den nya hallen.

Christine Kjellander, som sitter i kommunfullmäktige för Liberalerna, var belåten med byggstarten.

– Äntligen. Det är så många barn som står i kö för att börja med de idrotter som de vill och föreningarna har inte kunnat ta emot dem, säger hon.

Artikelbild

Gymnastikföreningens ungdomar siktar högt. Det går bra för dem i tävlingar. Nu hoppas de på ännu bättre förutsättningar.

Kommunens fastighetschef Erik Lundin, också på plats under spadtagskvällen, uppger att avtalet med entreprenören som ska bygga hallen lovar att den står klar 22 juli 2019.

Efter det datumet kommer inredning att flyttas in och andra förberedelser vidtas men högst troligt står hallen klar att användas till skolans höstterminsstart 2019.

Artikelbild

| På tillväxt för föreningslivet? Alice och Nisse Kjellander tog bull-mellis före gymnastikuppvisningen.

Under de år som träningshallen har diskuterats har prislappen stigit. Från beräkningar på runt 30 miljoner kronor ser kostnaden ut att landa på runt 45–50 miljoner kronor.

Den politiska ledningen valde, bland annat efter lobbyverksamhet från ungdomarna i gymnastikföreningen, att lägga ytterligare åtta miljoner kronor på utrustning så att föreningens aktiva kan utvecklas mer och prestera bättre under tävlingar.

Artikelbild

– Vi hoppas att vi får trampoliner. Det och en skumgrop känns allra viktigast, säger Fransina Lindahl.