Genom projektet IT-guide hjälper nyanlända ungdomar seniorer att använda datorer, surfplattor och mobiltelefoner. I lördags var det premiär på Mjölby bibliotek.

– Tanken är att lära ut och samtidigt få något tillbaka. Jag lär dig om internet, du lär mig prata svenska. Vi lär av varandra, säger handledaren Nasralla Alrifai, som har arbetat med IT-guide på flera andra orter tidigare.

Det handlar dels om integration, men också om att höja de digitala kunskaperna hos lite äldre Mjölbybor.

Artikelbild

| Bibliotekschef. Anya Feltreuter fanns med på Mjölby bibliotek under lördagens premiär-drop in.

– Vi har teknik-drop in här sedan tidigare med vår egen personal. Nu får vi möjlighet att hjälpa ännu fler, säger bibliotekschefen Anya Feltreuter.

Och det finns egentligen inget ålderskrav – vem som helst är välkommen att gratis vända sig till gänget, som har gått en utbildning tillsammans för att förbereda sig. Vissa problem är vanligare än andra. Frågor om internetbanker och bank-id är en sak som de är extra redo för.

– Jag kunde betala med kort och Swish innan, nu vet jag hur man gör med fakturor också, berättar nyutbildade IT-guiden Samir Akbari.

Verksamheten är inte låst till biblioteket. När Corren kommer på besök är några i gruppen ute på staden och informerar. Kommande drop in kommer att hållas på seniorcentret Zenit och andra samlingsplatser i kommunen. Nasralla Alrifai betonar att teknikstödet bara är en del – det finns mycket annat att lära av varandra.

– Det handlar inte bara om internet och sådana saker. Många blir nyfikna när de ser oss och frågar var vi kommer från. De undrar hur man har det där och då pratar vi om det, säger han.