Årets midsommar blir fattig på färska knölar

Den som vill äta östgötsk färskpotatis på midsommarafton kan få leta för att hitta de små läckerheterna. Frostiga nätter på den östgötska landsbygden har nämligen ställt till det för potatisodlarna.

Omkring 44 000 ton potatis odlas i länet varje år. FOTO: Moa Karlberg/2005

Omkring 44 000 ton potatis odlas i länet varje år. FOTO: Moa Karlberg/2005

Foto:

Mjölby/Ödeshög2009-06-18 07:35

- Färskpotatis kräver värme, säger potatisodlaren Hans Danielsson.

Han har sin gård i Råby utanför Ödeshög och de ödesdigra frostnätterna höll på att ta med sig hela skörden. Frosten sätter sig på blasten och är det riktigt illa fryser den av helt. Den här gången var det inte riktigt så illa. En del plantor återhämtade sig men utvecklingen stannade upp någon vecka vilket ger sämre skörd. 

De första smakar bäst

- Jag har plockat en del och de första tog jag upp till nationaldagen, färskpotatisen trivs bäst när allt är så där lagom, lagom varmt, lagom regnigt.

När smakar färskpotatisen som bäst?

- Det är de allra första potatisarna man tar upp.

Kommer östgötarna att kunna äta färskpotatis från Östergötland på midsommarafton?

- Det ska du fråga fler, men jag kommer att ha en del. Men inte blir det mycket inte.

Östergötland är det fjärde största potatislänet efter Skåne, Västergötland och Halland. I länet finns det totalt 1650 hektar potatisland vilket betyder 44 000 ton säljbar potatis varje år. I trakterna kring Mjölby som kallar sig för potatiskommunen finns många potatisodlare och i länet finns också en potatisambassadör

Bra jord är viktigt

- För vinterpotatisen har det varit gynnsamt men färskpotatisen tog skada av frosten, växten hejdas och står liksom still och stampar, säger potatisambassadören Kari Pettersson.

Bortsett från färskpotatisen är potatisodlarna nöjda. Vinterpotatisen mår bra av regn och vill ha det fram till midsommar. Sedan vill den ha mycket värme. De två stora potatislänen Västergötland och Halland har minskat sin potatisodling i år men östgötarna odlar på i samma mängd.

Vad är det viktigaste för att få fram en god potatis?

- Bra utsäde och bra jord är a och o, säger Kari Pettersson.

Hela tiden kommer nya sorter som har bättre egenskaper men det är svårt att få dem smakrika. Vinterpotatisen King Edward som har fått sitt namn efter King Edward den sjunde kom till Sverige 1898. Det är en smakrik potatis men den är känslig mot bladmögel. Därför söker potatisentusiasterna efter nya sorter med bättre egenskaper.

- Vi försöker hela tiden ersätta potatis som kräver mycket gödningsmedel men det är viktigt att den är god också.

Nu behöver Östergötland mycket sol för att så många som möjligt ska få ta del av vår egen färskpotatis på midsommarafton.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!