Det är inte alldeles lätt att förstå sig på polisens nya organisation, som snart firar ett år. Landet är uppdelat i sju regioner. Ett av tre polisområden i region Öst är Östergötland som i sin tur delas in i tre lokalpolisområden. Motala är huvudort i ett av dem tillsammans med Mjölby, Vadstena, Ödeshög och Boxholms kommuner.
Tomas Norin har alltså sin bas i Motala men kommer att turnera runt i västra länsdelen.
– Mitt uppdrag är att samarbeta med kommuner, organisationer och företag för att hitta brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder, säger Tomas Norin.
Han är ingen duvunge direkt. Snart 37 år som polis varav 25 i Östergötland, där han började som ordningspolis i yttre tjänst, avancerade till vakthavande och yttre befäl. Han jobbade under tre år som närpolischef i Mjölby, så han är hemtam i området och tycker sig känna till trakten. Han bor i Tranås.
De senaste åren har han varit biträdande polisområdeschef i Motala, fram till omorganisationen för ett år sedan.
Vad är skillnaden mellan närpolischef och kommunpolis?
– Det finns både likheter och skillnader. Även näpo jobbade brottsförebyggande. Men nu har jag inte längre personalansvar. Jag kan koncentrera mig på de här frågorna och att vara en länk mellan samhällets parter.
Det var han delvis redan på närpolisområdenas tid. Även då handlade det om att lyssna på näringslivets, föreningslivets och enskilda människors problem och frågor.
I de fem kommunerna ska han nu samla in synpunkter från enskilda människor, från kommunpolitiker och från tjänstemän. Det kommer att bli regelbunden kontakt med organisationer och näringsliv.
– Det jag fångar upp ska förmedlas till den operativa områdespolisen, vägleda hur verksamheten prioriteras. Det kommer att märkas ute på gatan.
Kommunernas brottsförebyggande råd ska ihop med kommunpolisen ta fram handlingsplaner, där problem specificeras, liksom åtgärder och vad redan gjorda åtgärder fått för effekt.
Tomas Norin jobbar också med kommunerna om medborgardialog. I alla tre kommunerna i sydväst har det hållits trygghetsträffar dit allmänheten bjudits in för att svara på frågorna: ”Vad upplever du för problem med brottslighet?” och ”Vilka ställen i kommunen är otrygga?”.
Svaren på detta ska sammanställas ihop med brottstatistik och underrättelseuppgifter till en lägesbild som i sin tur ska mynna i ett medborgarlöfte.
– Vi ska bryta ut problemen och lämna ett löfte om vad vi ska göra åt det, säger Tomas Norin.
Vad finns det för problem i det här området, tycker du?
– Det skiljer sig från kommun till kommun, men över lag är det lugnt. Många upplever trafikproblem, som buskörning, mopedgäng och cyklister utan lyse. Det som sticker ut är stölder och inbrott. På små orter kan det variera kraftigt. Några få individer kan få statistiken att åka berg- och dalbana. Att lägga resurserna där kan göra stor skillnad.
Hur är det med droger och organiserad kriminalitet?
– Droger är ett generellt problem bland unga i dag. Men den organiserade brottsligheten är de mindre kommunerna i stort sett förskonade ifrån.
Hur tror du folk ser på tillgängligheten till polisen?
– Man får ofta höra att det är svårt att komma i kontakt med oss. Att vi syns för lite. Jag är en av dem som ska vara allmänhetens kontaktyta, säger Tomas Norin och bjuder in medborgarna att höra av sig till honom med synpunkter.