På medlemmars begäran ordnade SPF:s i Mjölby egen programkommitté ännu en naturaktivitet. Det skedde på en vandringsled som Rinna byalag ordnat mellan Rinna kyrka och naturreservatet Åsabackarna. Föreningens förre ordförande Gerhard Lundell tog täten. Det var en syn när ett långt led med kaffesugna seniorer kom fram mellan tallar och lövskog och klättrade över det backiga och betade landskapet i reservatet. Höjden som reser sig över slätten var målet och där slog de sig ned allihop.

– Kaffet är viktigt. Och macka med stekt ägg är nästan obligatoriskt, skrattar Gerhard Lundell.

Men flera deltagare var även utrustade med fältflora i ränseln och kikare runt nacken. Lena Hallberg i föreningens naturskådargrupp visar vårens program som började redan i mars med olika utflykter. Nästa vecka sätter de sig på buss till Västervik.

Artikelbild

| SPF-seniorerna från Mjölby startade vid Rinna kyrka. På högsta backen slår de sig ner för fika.

Hon har varit yrkesverksam som studieorganisatör i ABF, och i SPF fortsätter hon att organisera aktiviteter – men nu för seniorer.

– Vi ställer aldrig in, oavsett väder. Vi vill gärna ha med många ensamma som det kanske tar emot för att delta i vanliga naturarrangemang, säger hon.

Förutom de vanliga månadsmötena där många i föreningen deltar så finns det flera grupper för personer med speciella intressen, bridge, golf och natur. Föreningen ordnar även så kallade berättarkaféer där en medlem håller föredrag för de andra.

Men på tisdagen är det naturen som gäller och vädret kunde inte vara bättre för en vandring i Östergötlands vackra natur.

Artikelbild

| Både roligt och lärorikt, menar förre ordföranden Gerhard Lundell.

– Efter kaffet ska vi vandra i kärret på vägen tillbaka till Rinna, berättar en deltagare.