På lördag ska alla ut och vandra

På lördag ska alla ut och vandra på Omberg. Barn och ovana vandrare är särskilt välkomna att skaffa sig nya erfarenheter på berget.

En del av Östgötaleden har utnämnts till signaturled Omberg.

En del av Östgötaleden har utnämnts till signaturled Omberg.

Foto: Susanne Hasselqvist

Östergötland2019-09-10 08:00

Långt eller kort, äventyrligt eller enkelt. På lördag finns det alla sorters vandringar att välja på i Ombergstrakten.

Svenska turistföreningen, STF, vill att hela Sverige ska ut och vandra och därför är det Vandringens dag på lördag. Längs Östergötlands allra bästa led, eller åtminstone den som har utsetts till den mest spektakulära, lättillgängliga, karaktäristiska och lämpligast för alla, blir det en hel bukett med olika turer.  "Signaturled Omberg" är en del av Östgötaleden.

En för barn och familjer startar vid Sjögarpesjöns badplats vid Boxholm. En betydligt längre är vandringen längs Vätterns strand, 11 kilometer från Ödeshögs vandrarhem till Stocklycke vandrarhem. Fika först, lovar STF Folkunga som står bakom hela programmet, så kom i tid. Men det blir stopp på flera ställen, till exempel i Hästholmen där det finns fika och glass. För säkerhets skull, ta med matsäck.

Naturvandring med guidefavoriterna Anders Persson och Lars Frölich blir det vid Stocklycke runt lunch. Den som vill ha ännu mer spänning kan välja äventyrsvandringen vid Stocklycke. Den börjar klockan 14 och har fokus på vandring, hållbarhet och kulturhistoria. Äventyret avslutas på Stocklycke med After-walk. 

STF samverkar med olika aktörer i området och mer information finns på www.stfturist.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!