Planen: Här blir det ett nytt vårdboende

Nu har allmänheten möjlighet att tycka till om hur det nya vårdboendet i Mjölby ska byggas. Detaljplanen är ute på samråd.

I dag en grönskande kulle, men här ska framtidens 80-plussare bo.

I dag en grönskande kulle, men här ska framtidens 80-plussare bo.

Foto: Sune Johansson

Mjölby kommun2019-10-09 12:30

Behovet av vårdplatser inom äldreomsorgen kommer att öka framöver i kommunen. Omkring 80 lägenheter ska det bli i en T-formad byggnad mot Smålandsvägen, där en gång gården Lundby Storgård låg. 

Valet föll på den obebyggda kullen i parken ovanför Lundbybadet. Dessförinnan hade Tekniska kontoret flera andra platser i staden på förslag, bland annat det obebyggda området mellan Lidl och E4.

Anna Johansson, socialnämndens ordförande (S) har tidigare i Corren påpekat tomtens fördelar: närhet till vårdcentralen, nära kommunens hälso- och sjukvårdsorganisation, gott om parkeringsplatser vid badet och för personalens skull nära till pendeln.

Till nackdelarna hör att ett parkområde blir bebyggt, att ett antal träd måste tas ner och att kullen måste schaktas bort. 

– För att kunna ordna med angöring till vårdboendet så kommer höjden att tas bort, och det innebär att även träden måste tas bort, säger planarkitekt Marika Tano.

Det är hon som arbetat fram förslaget som nu är på samråd, det vill säga man bjuder in till synpunkter. Både enskilda, företag och organisationer har fram till den 28 oktober på sig att tycka till. 16 oktober klockan 18 sker ett öppet samrådsmöte i Stadshuset. Även där kan man lämna synpunkter. Planförslaget finns uppsatt vid biblioteket och kan även ses på kommunens hemsida.

Byggnaden upptar en ganska stor del av tomten, men en viss utemiljö kommer det att bli mot simhallen, och det är nära till strövområdet längs ån. En bit av utebadets övre del tas också i anspråk. På en av husdelarna planeras dessutom en takterrass.

Entrén blir mot Smålandsvägen där de tre byggnadsdelarna möts. Där i mitten blir det även gemensamhetslokaler. Ytterligare en ingång kommer att finnas mot parkeringen. Byggnadsytan får vara högst 2000 kvadratmeter och byggnaden uppförs i fyra våningar där entréplanet innehåller gemensamma ytor och personalutrymmen.

Den nu gällande detaljplanen upprättades 2003 och då handlade det bara om den planerade simhallen. Den aktuella tomten benämndes som "Park". För att kommunen ska kunna bygga äldreboende krävs med andra ord en ny detaljplan.

Avsikten är att planen kan antas till våren.

Moderaterna, och tidigare även Liberalerna, har velat att andra aktörer tillåts vara med och lämna anbud på att bygga och även driva vårdboendet. Men den politiska majoriteten S+C+KD+MP, samt numera även L, har sagt nej. 

Mellan badets parkering och boendeparkeringen i Östra Lundby ska Mjölbys nya vårdboende byggas.
Mellan badets parkering och boendeparkeringen i Östra Lundby ska Mjölbys nya vårdboende byggas.
Karta: Smålandsvägen 40
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!