I två somrar i rad har Svartå soffteater framfört barn- och familjeteater i Sörby rundloge.

– I sommar har det gått väldigt bra. Det blev en uppskattad pjäs av publiken. Vi fick också fina recensioner i tidningen, säger Anders Gustavsson, skådespelare.

– Vi framförde sammanlagt tolv föreställningar med årets föreställning "Rödluvan och vargen". Hälften här i Sörby, och de andra på First camp i Kolmården, säger Jocke Gustavsson, regissör.

Artikelbild

| Svartå Soffteater. Jocke Gustavsson och Anders Gustavsson. Jocke skriver just nu manuset för nästa års föreställning.

Vi sitter i solskenet på var sin stol utanför den stora rundlogen.

Där tröskverket sannorlikt en gång i tiden stått inne i Sörby rundloge, har nu Svartå Soffteater sin teaterscen. Till nästa års föreställning ska scenen och läktarna byggas ut.

– Framåt våren börjar vi bygga ytterligare två läktarsektioner. Vi kommer också göra scenen ännu större, berättar Anders Gustavsson.

Efter nästa års ombyggnad räknar de med att kunna ta emot en publik på 200 personer. Jocke Johansson som i år hade rollen som mormor i ”Rödluvan och vargen” är påpassligt nog också snickare. Det blir hans jobb att bygga.

Artikelbild

| Scenografi. Scenen kommer bli ännu större.

– Vi får också väldigt bra stöttning från Börje Mathiasson som äger Sörby rundloge, säger både Anders Gustavsson och Jocke Gustavsson.

Vad blir det för föreställning nästa år?

Artikelbild

| Sörby rundloge. Jocke Gustavsson och Anders är nöjda med årets föreställning Rödluvan och vargen.

– Det blir en minimusikal som vi hoppas ska roa både barn och vuxna, berättar Jocke Gustavsson.

– Det blir mycket sång, musik och även dans, säger Anders Gustavsson.

Vad det blir för en föreställning vill de inte avslöja än.

– Vi kan berätta att scenografin kommer bli något utöver det vanliga. Vi kan också avslöja att musikalen handlar om en väldigt känd karaktär, säger Anders Gustavsson.

Vad är det som är så speciellt med Sörby rundloge som spelplats?

– Möjligheten till att kunna framföra så varierande föreställningar. Här har vi väldigt högt till tak. Vi kan agera minst sju meter upp i luften här i rundlogen, säger Jocke Gustavsson.

– Även om det är en sommarteater är vi inte beroende av om det regnar eller ej, säger Anders Gustavsson.

De hoppas båda att Sörby rundloge kan växa som teaterscen.

– Tanken är att vi ska ha fler föreställningar över hela sommaren nästa år. Det här kan bli en del av ett turistmål i Östergötland, säger Anders Gustavsson.