Polishund hittade tjuven efter 3,7 kilometer

En polishund fick upp ett spår och efter en jakt på flera kilometer genom skogen kunde en av inbrottstjuvarna gripas. Nu har mannen åtalats.

En 36-årig man har åtalats för att tillsammans med en okänd gärningsperson ha brutit sig in i två nybyggda villor i Mjölby.

En 36-årig man har åtalats för att tillsammans med en okänd gärningsperson ha brutit sig in i två nybyggda villor i Mjölby.

Foto: Polisen/Arkivbild

Mjölby2019-12-04 05:00

Vid 03-tiden under natten till den 15 november i år hörde ett larmbolag av sig till polisen. Via en värmekamera kunde larmoperatören se att två personer uppehöll sig vid två villor under uppförande i utkanten av Mjölby. Av bilderna att döma gick gärningspersonerna fram och tillbaka mellan villorna och en förmodad tjuvgömma i skogen.

Polisen skickade flera patruller till platsen – bland annat en hundpatrull. Polishunden fick snabbt upp ett spår som ledde ut i skogen. Utefter vägen hittades stöldgods och andra föremål som gärningsmännen tappat eller kastat i från sig. 

Efter 3,7 kilometers spårning fick hundpatrullen kontakt med en av de flyende tjuvarna – en 36-årig man. Han kunde gripas. Den andre gärningspersonen kom dock undan trots stora ansträngningar att hitta honom. 

36-åringen har nu åtalats för att ha stulit maskiner, verktyg och inredningsartiklar i de bägge husen till ett okänt med inte ringa värde. I förhör har 36-åringen erkänt brott. Han har inte velat eller kunnat peka ut sin medgärningsman – som dock ska bära ett manligt förnamn. Enligt 36-åringen hade medgärningsmannen utfört arbete i ett av husen utan att få betalt.  

– Han sade till mig att han hade blivit lurad att han inte hade fått betalt för jobbet, säger 36-åringen i förhör. 

Åklagaren yrkar att 36-åringen, som sitter häktad i väntan på rättegång, ska utvisas ur landet efter avtjänat straff och förbjudas att återvända inom fem år.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!