– Vi stödjer bara en majoritet med S i.

Så sa Mjölbyvänsterns gruppledare Franco Sincic på det senaste fullmäktigemötet när Liberalernas Curt Carlsson skämtsamt fiskade efter stöd för sitt spendersamma budgetförslag.

Det står han fast vid fortfarande. Han har svårt att se Vänstern i koalition med något annat parti. Men han är ändå kritisk till Socialdemokraternas agerande efter förra valet. Man bildade majoritet med två borgerliga partier och V blev mer eller mindre utstött. Och detta efter allt tidigare samarbete – både i majoritet och i opposition.

Artikelbild

| "Mjölby är en bra plats att leva på. Men vi måste öka den sociala och ekonomiska rättvisan", menar Franco Sincic.

Det är något som han har svårt att förlåta socialdemokratin för.

– Men de har inte gjort ett dåligt jobb. Det går bra för Mjölby. Kommunen växer och mår bra. Men jag är ändå besviken, säger han.

Tycker du att S politik dragit mer åt höger under det nuvarande samarbetet med KD och C och MP?

– Nej. Det är snarare de små partierna som blivit mer socialistiska.

Artikelbild

| Det är inte bra med skillmnader mellan människor, menar Franco Sincic (V).

Han har själv varit i samma situation. Under förra mandatperioden privatiserades en del av äldreomsorgen i kommunen. Vänstern var emot men tvingades vika sig. Det är samma öde som Miljöpartiet mött i regeringen.

– Det känns som att de utnyttjat oss som är ett litet parti. Men vi har bra väljarsympatier. Vi har kunnat visa att vi är missnöjda, tycker han.

V är det enda partiet i Mjölby som inte har insyn i kommunstyrelsen där förslagen bereds till besluten i fullmäktige. Franco har föreslagit att få närvarorätt – utan beslutsrätt – på mötena.

– Det är S som motsatt sig detta. Förra mandatperioden kom SD med samma förslag när de satt i samma situation. Vi var några som tyckte att det kunde vara okej. Men det röstades ned.

– Det är en politisk skicklighet från socialdemokratin, säger Franco och verkar inte vara främmande för att S lyckas behålla makten även om de nationella opinionssiffrorna står sig med en kraftig ökning för SD och en motsvarande minskning för S.

Han misstänker att det kan bli en uppgörelse mellan S och M.

I fullmäktigesalen i stadshuset sitter Franco i samma bänk som SD:s gruppledare Runar Öhman. Bådas partier är lite utanför, varken med i majoritet eller opposition. På det personliga planet verkar de trivas med varandra, trots att de inte delar åsikt i många frågor. Franco menar att de aktiva SD:arna i Mjölby hör till de mer liberala i partiet.

Vänsterns frågor inför valet handlar bland annat om gratis kollektivtrafik för kommunens ungdomar. Partiet har på riksplanet fått igenom ett sådant förslag för ett speciellt sommarkort för elever. Det vill Franco permanenta. Hans parti vill också att pensionärer ska få åka gratis på lågintensiva tider.

– Vi vill återinrätta de två ungdomsombuden i kommunen som tagits bort. Vi kommer att lägga ett sådant budgetförslag i höst.

Francos personliga hjärtefråga handlar om rättvisa. Social rättvisa och ekonomisk. Han ser ett värde i att utjämna lönenivåer. Utvecklingen i dag är snarare den motsatta. Differentierade och individuella löner. Han ser det i kommunen där han jobbat i många år. Han ser det i segregationen på bomarknaden.

– Jag har själv levt under knappa ekonomiska förhållanden. Stor familj och låga inkomster. Det är inte bra med skillnader mellan människor, säger han.

Girigheten finns även inom politiken. Höjda arvoden är inget han röstar för.

– Det minskar inte politikerföraktet.